Minister wil permanente bewoning op vakantieparken mogelijk maken

FLEVOLAND • Do 19 december 2024 | 19:13 • Donderdag 19 december 2024 | 19:13

Permanente bewoning van een vakantiehuis moet vanaf 2026 mogelijk worden vanwege de woningnood. Dat zegt minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting. Die wil dat gemeenten permanent bewonen toestaan. 

In het hoofdlijnenakkoord tussen de vier coalitiepartijen is afgesproken om permanente bewoning van vakantiewoningen toe te staan. Momenteel is dat in veel gemeenten nog in strijd met de recreatiebestemming. Keijzer vindt het "onwenselijk en ingrijpend" als mensen door die bestemming uit hun vakantiehuis worden gezet.

Officieel wonen zo'n 60.000 mensen permanent in een vakantiewoning maar volgens de minister zal dit aantal in de praktijk veel hoger liggen. Keijzer wil met regelgeving komen om de permanente bewoning mogelijk te maken. Het voorstel zou begin volgend jaar klaar moeten zijn waarna de regel een jaar later in zou kunnen gaan.

Woning op 't Urkerbos

'Hoge kosten en lange wachttijden spelen mee'
Eerder werd in Flevoland duidelijk dat mensen gedwongen creatief zijn in het vinden van woonruimte. Hoge kosten voor een koophuis en lange wachttijden voor een sociale huurwoning spelen daarbij mee.

Zo is het onderwerp een heet hangijzer op buitenplaats Horsterwold in Zeewolde. De gemeente Zeewolde staat permanente bewoning niet toe en handhaaft op dat park. Een uitzondering geldt voor Flevo Natuur. Wie voor 2003 naar dit naturistenterrein kwam, valt onder oude regelgeving (bouwbesluit 2003) en mag permanent op het park wonen.

Op vakantiepark 't Urkerbos op Urk wonen 30 gezinnen permanent in een vakantiehuis. Volgens de gemeente heeft dit nooit gemogen, maar werd de situatie gedoogd. Hier moet uiterlijk in 2028 een einde aan komen, heeft de gemeente gezegd. De bewoners zien het liefst dat zij tot 2034 de tijd krijgen om andere woonruimte te vinden.

De Boschberg

Zuiderzee op Zuid

Permanent wonen elders alleen mogelijk op bepaalde plekken
Dronten, Lelystad en Noordoostpolder hanteren uitzonderingen. Zo is permanente bewoning in Dronten toegestaan op bungalowparken De Boschberg en De Bremerberg en appartementencomplex Zuiderzee op Zuid in Biddinghuizen. Wel vervalt het recht op De Boschberg en De Bremerberg als het gebruik niet ononderbroken permanent is.

Noordoostpolder maakt net als Zeewolde ook gebruik van het bouwbesluit 2003. Dit betekent dat negen woningen op vakantieparken Groene Kwadrant in Rutten, De Voorst in Kraggenburg en Kom Genieten in Luttelgeest permanent mogen worden bewoond.

Lelystad kent een uitzondering voor Kampeervereniging Muiderberg en Bos en Heide in het Larserbos. De grootste stad van de provincie, Almere, heeft geen vakantieparken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel