Almeerders met uitkering krijgen kans om samenwonen uit te proberen, zonder financiële gevolgen
Almeerders met een uitkering kunnen vanaf volgend jaar 'proefsamenwonen' zonder dat dat directe gevolgen heeft voor hun uitkering of toeslagen. Volgens de gemeente durven veel mensen met een uitkering niet samen te gaan wonen, omdat ze bang zijn voor een lager inkomen.
"Als mensen gaan samenwonen kan hun toeslag of bijstand waar ze recht op hebben voor een deel of helemaal vervallen. Dat kan stress opleveren," zegt wethouder Micha Mos. "Dan kan dat best als een zwaard van Damocles boven je hangen." Het 'proefsamenwonen' moet deze druk eraf halen.
De gemeente heeft voor het proefsamenwonen een regeling opgesteld. Bijstandsgerechtigden die willen samenwonen op proef, kunnen dat aangeven bij de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente. Hierna worden zij uitgenodigd voor een gesprek, waarin de voorwaarden en persoonlijke situatie worden besproken.
Zes maanden
Proefsamenwonen kan maximaal zes maanden. Tijdens deze periode blijft de uitkering hetzelfde, ongeacht het inkomen of vermogen van iemands partner. Na de proefperiode geven de personen in kwestie door of ze definitief willen samenwonen.
Als zij eerder willen besluiten over de situatie, kan dit via de contactpersoon bij de gemeente. Aan de hand van de persoonlijke situatie wordt gesproken over praktische zaken die geregeld moeten worden. Door de maatregel verandert het inkomen niet meteen. Daardoor krijgen mensen de mogelijkheid om hun eigen woning nog even aan te houden. Ook voorkomt de maatregel volgens de gemeente dakloosheid als het samenwonen toch niet lukt.
De gemeente Almere kwam met het idee na een oproep van de raadsfracties van GroenLinks, PvdA, 50Plus en Bij1.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Miljoeneninjectie voor zorg in Almere: nieuwe aanpak brengt patiënt sneller bij juiste hulp
ALMERE • Wo 11 december • Woensdag 11 decemberAlmere ontvangt 20 miljoen euro van het Rijk om het zorgstelsel te veranderen. Met dat geld kunnen de gemeente en twaalf zorg- en welzijnsorganisaties in de stad ervoor zorgen dat patiënten eerder bij...
-
Lelystedeling aangeklaagd voor cyberaanvallen
FLEVOLAND • Wo 11 december • Woensdag 11 decemberEen man uit Lelystad wordt vervolgd voor het uitvoeren van ddos-aanvallen. Bij zo'n aanval proberen cybercriminelen een website onbereikbaar te maken door heel veel data naar die site te versturen. De...
-
Voorwaardelijke werkstraf voor Urker die boa bedreigde: 'Ga samen koffiedrinken'
URK • Wo 11 december • Woensdag 11 decemberEen telefoontje naar het bedrijf van de 54-jarige J.H. uit Urk, kwam een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente duur te staan. Hij kreeg de wind stevig van voren en werd zelfs bedreigd...