Hoteleigenaar vecht voor horecavergunning in Almere: 'Gemeente werkt hem alleen maar tegen'

ALMERE • Di 10 december 2024 | 18:40 • Dinsdag 10 december 2024 | 18:40

Hoteleigenaar Lucas Ipek vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Almere hem zo tegenwerkt in zijn horecaplannen voor de Grote Markt, daar waar 'grote broer' Amsterdam hem altijd horecavergunningen heeft verleend. Na een eerdere rechtszaak, hoopte Ipek dinsdag opnieuw gehoor te vinden voor zijn verhaal bij de Raad van State.

Horecaondernemer Ipek wil graag iets moois maken van zijn Hotel Cataleya aan de Grote Markt in Almere. Hij is bezig met de bouw van een hotel met veertig kamers en een restaurant.

"Een aanwinst voor de gemeente Almere, zo hebben verschillende mensen van de gemeente hem verteld," zei zijn advocaat Ronald Zwiers tijdens de rechtszaak in Den Haag. "Maar op de juridische afdeling op het Almeerse stadhuis denken ze daar blijkbaar anders over en werken ze hem alleen maar tegen."

Valsheid in geschrifte
Eerder weigerde de burgemeester van Almere de 37-jarige hoteleigenaar een drank- en horecavergunning te verlenen. Reden was een verdenking van 'valsheid in geschrifte' wat zou getuigen van mogelijk slecht levensgedrag. Volgens Ipek zelf heeft hij één vraag op een formulier per abuis verkeerd ingevuld en is er van valsheid in geschrifte geen sprake.

De Utrechtse bestuursrechter tikte de burgemeester om die reden eerder op de vingers. Die vond de onderbouwing van de weigering van de vergunning te veel rammelen. Tegen die Utrechtse uitspraak ging de burgemeester vandaag bij de Raad van State in hoger beroep. En de hoogste bestuursrechter wilde weten waarom de burgemeester zo’n probleem of risico in Ipek en diens hotelplannen ziet. Immers, Almere heeft hem wel een bouw(omgevings)vergunning voor het hotel verleend.

Aangehouden
Volgens de advocaat van de burgemeester is Almere nu eenmaal erg streng als het om horecavergunningen gaat. En in dit geval had Ipek op een formulier vergeten aan te geven dat hij ooit een boete heeft gehad voor het bij zich hebben van 30 gram hasj.

Nog langer geleden, dertien jaar terug, is de man een keer nabij de Duitse grens aangehouden met illegaal knalvuurwerk. Al met al vond de burgemeester de incidenten en boete voldoende om Ipek een drank- en horecavergunning voor zijn hotel te weigeren. Volgens advocaat Zwiers heeft de burgemeester vooral spijkers op laag water gezocht.

Onzinbeschuldiging
"Valsheid in geschrifte is een onzinbeschuldiging. Ipek heeft gewoon niet bewust een vraag op een formulier verkeerd ingevuld. En die andere incidenten stellen echt niets voor." De advocaat van de burgemeester keek er anders tegenaan en zei dat de combinatie van drugs en wapentuig in de horeca een groot risico kan zijn. Want het knalvuurwerk bestond volgens hem uit knalkogels voor een alarmpistool.

Toch lijkt Ipek volgend jaar sowieso een drank- en horecavergunning te kunnen krijgen. De burgemeester kijkt in dit soort vergunningsprocedures bij boetes en veroordelingen gemiddeld vijf jaar terug, zoals het in bezit hebben van te veel hasj of het bij je dragen van illegaal vuurwerk. Het vuurwerkincident is intussen dertien jaar geleden en de boete voor een paar bolletjes hasj is bijna vijf jaar geleden.

Toch hoopt Ipek dat de Raad van State de burgemeester op de vingers tikt. Door al dit gedoe zegt hij niet echt vooruit te kunnen met zijn hotelplannen. De uitspraak is over enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel