Boer Arend ergert zich aan hoogspanningsmasten op land: 'Minimale vergoeding voor veel overlast'

FLEVOLAND • Ma 9 december 2024 | 6:09 • Maandag 9 december 2024 | 6:09

Dwars door Flevoland komen nieuwe hoogspanningskabels te lopen, en dus komen er ook veel nieuwe elektriciteitsmasten bij. Sommige boeren hebben er daar al een paar van op hun erf staan, zoals Arend Heida uit Lelystad: "Je kan gewoon niet goed je werk doen eigenlijk."

"De regionale lijnen kruisen hier met de Tennet-lijn, dus die moeten onder elkaar door." Boer Arend staat midden op zijn erf en wijst naar de vele masten die om hem heen staan. De kabels van het regionale net gaan inderdaad dwars onder de hogere kabels van TenneT door. In de lucht hangen tientallen zwarte kabels, op de grond staan zeker acht masten.

Arend woont in de buurt van de Maximacentrale, waar ook een hoogspanningsstation zit. De masten stonden er al toen hij de grond kocht, maar hij vindt ze erg onhandig. "Het is voor boeren heel lastig om ermee te werken, al die palen waar je omheen moet."

Grote landbouwmachines kunnen maar moeilijk om alle palen heen draaien en dat maakt het werk soms lastig. "Het is hartstikke vol hier. En het kost veel meer oppervlakte dan alleen de stukjes onder de mast."

Veel onderhoud
Maar niet alleen manoeuvreren met machines is een nadeel: er zijn ook vaak reparatiewerkzaamheden nodig. "Vooral met die grote brand twee jaar geleden, ze zijn pas net klaar met herstelwerkzaamheden aan de masten op mijn land." Er liggen nog grote rijplaten op het gras, die komt TenneT binnenkort ophalen.

En ook esthetisch is het niet optimaal: "Nee, het is niet het mooie uitzicht dat je graag hebt in de polder op mooie weilanden en akkergronden."

Arend krijgt jaarlijks zo'n 250 tot 400 euro per hoogspanningsmast die op zijn grond staat. "Maar dat is heel minimaal. Dat kan helemaal niet uit." De misgelopen winst als gevolg van de lastig te bereiken stukken grond is volgens hem veel groter dan die jaarlijkse vergoeding.

Niet bang
Sommige mensen vrezen ook voor gezondheidseffecten als ze lang in de buurt van een hoogspanningsnet zijn, maar daar is Arend niet zo bang voor.

Hoewel nooit is aangetoond dat hoogspanningsmasten schadelijk zouden zijn, is er volgens de Gezondheidsraad wel vaker sprake van leukemie bij mensen die in de buurt van zo'n mast wonen. Er bestaat daarom een voorzorgbeleid: woningen en hoogspanningskabels staan niet te dicht bij elkaar.

Een voorkeursroute van het nieuwe net

Nóg een mast
Er is slecht nieuws voor Arend: ook de nieuwe hoogspanningslijn van TenneT komt misschien dwars over zijn land heen. Of er nog een extra mast welkom is op zijn erf? "Alsjeblieft niet! Het is hier al zo vol!"

Ook bij de nieuwe masten gaat TenneT volgens een woordvoerder een jaarlijks bedrag uitkeren aan boeren. "De hoogte van dat bedrag is maatwerk en wordt op basis van de persoonlijke situatie van de grondeigenaar vastgesteld", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel