Gemeente wakker geschud na misstanden bij zorginstellingen: 'Nieuwe voorwaarden voor woon-zorg combinaties nodig'
De gemeente Almere staat vrijwel machteloos tegenover particuliere zorginstellingen die wonen én zorg aanbieden. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge naar aanleiding van de misstanden bij zorgaanbieder DBA. Bewoners zijn overgeleverd aan de gratie van zorgbedrijven en komen knel te zitten als het misgaat.
Want het lijkt zo mooi: zorg én een woning krijgen van dezelfde instelling. Op die manier is alles in een keer geregeld. Maar voor cliënten van meerdere Almeerse instellingen blijkt het ook een recept voor grote misstanden. "Luister je niet, dan wordt je je woning uit gezet", zo luidde de boodschap die bezorgde cliënten en ouders al eerder uitten bij Omroep Flevoland.
Almere buiten spel
Wethouder Froukje de Jonge is al bijna twee jaar bezig met de problemen en ze ziet de ontstane situatie met lede ogen aan. "Hier komt van alles samen wat naar is. Kwetsbare mensen komen gewoon op straat staan." Na al die tijd is er nog geen duidelijke oplossing in zicht.
"Ik weet ook niet zo goed hoe ik het moet oplossen"
Want de gemeente staat bijna volledig buiten spel. Zorginstellingen kunnen namelijk zelf afspraken maken met cliënten. "Dus ik weet ook niet zo goed hoe ik het moet oplossen", zegt De Jonge eerlijk. Daarmee lijkt de combinatie van zorg én wonen steeds minder aantrekkelijk te worden.
'We moeten kunnen ingrijpen'
De misstanden bij zorginstelling DBA laten zien dat geen enkele controlerende instantie -gemeente, zorgkantoor of inspectie, red.- écht kan of wil ingrijpen. Daar wil de wethouder verandering in brengen. "We moeten ergens kunnen ingrijpen", vindt De Jonge. Ze hoopt op korte termijn met nieuwe en vooral strengere richtlijnen te komen.
"De situatie heeft ons wel wakker geschud", geeft ze duidelijk aan. Toch is ze niet direct negatief over de combinatie van wonen en zorg. "Het gaat ook op veel plekken goed. En het kan veel voordelen bieden." Maar volgens de wethouder moet de vrije keus van hulpverlening voor iedereen gelden. Dus ook voor mensen mensen met een woon- én zorgcontract.
Harde maatregelen
"Ik denk dat we echt andere voorwaarden gaan stellen." De Jonge wil herhaling koste wat kost voorkomen. "Door meer samenwerking of door vrije keuze in het beleid in te bouwen", aldus de wethouder. Ze is in gesprek met zorgverleners om te kijken welke maatregelen precies genomen moeten worden.
Na twee jaar lijkt de wethouder daarmee toch de handschoen op de pakken. Ze hoopt de nieuwe regels volgend jaar in te kunnen voeren. "En idealiter kan iedereen blijven wonen waar ze nu zitten', laat ze hoopvol weten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Muziek uit Emmeloord valt in de prijzen in Hollywood
EMMELOORD • Zo 1 december • Zondag 01 decemberOp zijn kamer in Emmeloord maakt de 29-jarige Jelle Dittmar muziek voor Hollywood. Hij is een rijzende ster en doet het zo goed dat hij er zelfs een prijs mee won. Dittmar kreeg een award van de Produ...
-
Café-restaurant Wapen van Ens omgetoverd tot sportschool
ENS • Zo 1 december • Zondag 01 decemberHet Wapen van Ens is omgetoverd tot sportschool. Het bekende café-restaurant in het dorp heeft de beste tijd gehad. Er wordt vanaf zondagochtend gesport en gezweet. "Het is een droom van jaren om een...
-
Stichting AAP redt twaalf leeuwen uit Frans circus: 'Er hing een dreigende sfeer'
ALMERE • Zo 1 december • Zondag 01 decemberStichting AAP heeft twaalf leeuwen uit een Frans circus 'gered'. Nog nooit eerder lukte het de stichting zoveel katachtigen op te vangen in één keer. Het gaat om een mannetje, twee vrouwtjes en negen...