Gids belicht Almeerse architectuur: 'Speeltuin voor creatieve bouwers'

ALMERE • Vr 29 november 2024 | 10:39 • Vrijdag 29 november 2024 | 10:39

Over Almere hebben veel mensen hun mening wel klaar liggen. Dat het een mooie stad is, is niet een breed gedragen gedachtegoed. "Dat vind ik gewoon idioot", zegt Ans van Berkum. Samen met Odette Breijinck schreef ze een architectuurgids over de stad, een ode aan de diverse en mooie gebouwen die Almere kent.

Almere is echt een architectuurstad, vinden de twee. "Er is goed bedacht hoe deze stad vorm moest krijgen, er is niks zo maar geplaatst", zegt Odette Breijinck. En los daarvan kent de stad gewoon hele opvallende gebouwen: de drie knalrode 'rode donders' langs de A6, het klokhuisgebouw in de vorm van een roze taart en vergeet niet de eigenzinnige treinstations.

Van Berkum: "Architectuur is eigenlijk het grootste massamedium dat er bestaat, en toch wordt het het minst opgemerkt." En inderdaad, op het Stadhuisplein zie je maar weinig mensen eens goed om zich heen kijken. Terwijl dat qua architectuur al een hele interessante plek is, vinden ze.

Ans en Odette

"Op het stadhuisplein is een scheiding tussen wat vroeger het oude Almere, en het nieuw centrum 'van wereldformaat'", vertelt Breijinck. Met als vlaggenschip: De Nieuwe Bibliotheek. "Als ik er langs loop maakt de glinstering in het basalt me altijd heel blij", zegt Van Berkum.

Daar schuin tegenover, naast het Stadhuis, staat een gebouw dat minder mensen mooi zullen vinden: De Voetnoot. Een vierkant en grijs gebouw met een kille metalen trap aan de voorkant. "Maar hier zit de schoonheid juist in de geschiedenis: het gebouw had heel veel functies, en mensen denken terug aan hun vioolles en toneelopvoeringen. Daarom is het een heel belangrijk gebouw voor de geschiedenis van Almere."

"Almere werd de zandbak van de kleuterarchitecten genoemd"

— Ans van Berkum

De toekomst van architectuur in Almere, die ligt nu juist een stuk verderop, in Oosterwold. "Hier kan je echt totaal los in je fantasie", zegt Van Berkum. Zo heeft één Almeerder er een ronddraaiend huis gemaakt, zodat hij binnen altijd in de zon kan zitten. "Alle mensen hier zijn architecten van hun droomhuis. Dat kan in Almere."

En dat is precies hoe Almere ooit begon: jonge architecten konden er de gekste dingen maken. "Het werd weleens de zandbak van de kleuterarchitecten genoemd. Maar daar zijn we nu juist groot mee!"

Een ronddraaiend huis

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel