Konikpaarden uit Oostvaardersveld alsnog geslacht na verhuizing

LELYSTAD • Ma 25 november 2024 | 16:47 • Maandag 25 november 2024 | 16:47

Meer dan de helft van de konikpaarden die zijn opgevangen in het Groningse natuurgebied Lauwersmeer gaat naar de slacht. Staatsbosbeheer zegt dat er geen permanente plek is gevonden voor de hele groep paarden, die in september verplaatst moest worden uit het Oostvaardersveld bij Lelystad.

Dat was omdat het College van Beroep voor het bedrijfsleven erop wees dat de paarden veel last hadden van een stekelige plant die daar groeit.

Activisten vermoedden al dat Staatsbosbeheer de paarden naar het slachthuis wilde brengen en protesteerden hiertegen. Via sociale media deelden ze filmpjes om dit te voorkomen.

"Ik hoop echt niet dat deze dieren naar het slachthuis gaan", zei Chantal van het Hart, die een video-oproep maakte om de konikpaarden te redden. "Het kan toch niet dat een natuurorganisatie dierenmishandeling 'oplost' door de dieren naar het slachthuis te sturen."

Dierenmishandeling
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven noemde het in september dierenmishandeling dat de paarden zoveel last hadden van de grote klis op het Oostvaardersveld. De stekelige plant ging in de manen zitten en kon de paarden in de ogen prikken.

In september zijn 52 konikpaarden naar het Lauwersmeer gebracht. De grote klis was zo wijdverspreid, dat de plant op korte termijn niet weggehaald kon worden, zei Staatsbosbeheer.

De kudde bestond eerder uit zeventig paarden, maar een deel daarvan ging toen al naar de slacht.

Zaadbol Grote Klis

Geen nieuw gebied gevonden
"Helaas is het onze collega’s in Flevoland niet gelukt een geschikte locatie te vinden in binnen- of buitenland", zegt boswachter Jaap Kloosterhuis die werkt in het Lauwersmeergebied tegen RTV Noord. "En hier kunnen ze niet blijven, want dit gebied wordt te nat. Dan staan ze straks in een hoger gelegen gebied op een kluitje in de modder. Dat is niet wat we willen."

Maandagochtend werden de paarden bijeen gedreven in een kraal. "Drachtige merries en merries die recent een veulen hebben gekregen, blijven voorlopig hier", vertelt Kloosterhuis. "De andere gaan naar de slacht. Maar hengsten die ouder zijn dan vier jaar worden geëuthanaseerd en voor destructie weggebracht. Het vlees van de oudere hengsten bevat namelijk een te hoog dioxinegehalte en is niet geschikt voor consumptie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel