Het budget van Cultuurfonds Almere voor dit jaar helemaal op: 'Investeren in cultuur is essentieel'
Dit jaar heeft Cultuurfonds Almere meer dan zestig aanvragen voor culturele projecten ontvangen en ruim 550.000 euro aan ondersteuning verleend. Ondanks een verhoging van het budget met 50 procent eerder dit jaar, is het reguliere budget nu volledig op.
Het Cultuurfonds Almere ondersteunt cultuurmakers zowel inhoudelijk als financieel. Met cultuurprojecten willen zij langdurige impact realiseren en bijdragen aan de meerwaarde van de stad Almere. Hoewel het budget op is, kunnen er nog steeds aanvragen worden ingediend voor amateurkunst en cultuureducatie over onderwerpen zoals seksualiteit en gender, en voor het programma New Creatives.
Verschillende projecten
Jan-Melle Liscaljet, directeur van Cultuurfonds Almere, is trots op de diversiteit en impact van de ondersteunde projecten. "Vooral in de eerste maanden ontvingen we een groot aantal bijzondere aanvragen. We hebben kunnen bijdragen aan de realisatie van nieuwe initiatieven zoals Rutu, Beatricks en verschillende locatie-theatervoorstellingen op de Stadsboerderij Almere."
Ook steunde het cultuurfonds de programmering in de Cultuurdome en evenementen als Alluminous, Breach, Podium Oosterwold en Keti Koti. De amateurkunst kreeg ook veel aandacht, zoals het festival Gluren bij de Buren, het 10-jarig jubileum van TOP Almere en het Fotofestival Almere.
"Daarnaast hebben we door gerichte ondersteuning van filmproducties onder meer De Jacht op Meral Ö, genomineerd voor twee Gouden Kalveren, mogelijk gemaakt. Ook Loverboy: Emoties Uit wist de landelijke bioscopen te veroveren en was wekenlang de best bezochte film in Nederland," voegt hij toe.
Groeiende vraag
Dat het budget op is, verbaast Liscaljet niet. "De cultuursector in Almere groeit mee met de stad. Daarmee zien we ook de druk op het beschikbare cultuurbudget steeds verder toenemen. We zijn blij dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van cultuur in Almere, maar staan tegelijk ook voor steeds moeilijkere keuzes."
Volgens de directeur stijgen de kosten voor iedereen, wat ook zichtbaar is in de aangevraagde bedragen. "Daarnaast leiden landelijke ontwikkelingen en gemeentelijke bezuinigingen tot zorgen voor de gehele sector," legt hij uit.
Ondanks de druk blijft Liscaljet positief. "Investeren in cultuur is essentieel, niet alleen voor de identiteit en verbinding in Almere, maar ook omdat cultuur de ziel vormt van onze jonge stad," zegt hij. In de komende maanden blijven cultuurmakers welkom bij Cultuurfonds Almere. Voor 2025 kunnen er alvast nieuwe projectaanvragen worden voorbereid, want het budget wordt in januari weer aangevuld.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bus in brand bij Walibi, chauffeur en passagiers ongedeerd
BIDDINGHUIZEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberEen bus is maandagochtend in brand gevlogen op de parkeerplaats van Walibi Holland in Biddinghuizen. Dat bevestigt busonderneming EBS. Het gaat om de Walibi Express, lijn 247 van Harderwijk naar het a...
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Er wordt in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het g...
-
Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...