Studenten straks in nieuw pand zonder licht en in de kou? Geen stroom voor nieuwe campus
Een gloednieuw onderwijsgebouw, meer dan 1000 woningen voor studenten en dat alles midden in het centrum van Almere. De nieuwe campus van Windesheim moet hét onderwijs-kroonjuweel van de stad worden en plek bieden aan de toekomstige generatie. Maar nu het moment suprême nadert, heeft het project te kampen met tegenslagen.
Studenten en personeel, nu nog verdeeld over drie locaties, moeten in 2027 samenkomen op één plek nabij het Weerwater. Na jaren van voorbereiding willen de gemeente en de hogeschool begin 2025 starten met de voorbereidingen. Maar die deadline lijkt geen rekening te hebben gehouden met één factor: stroom. Of eigenlijk het tekort daaraan.
"We worden weliswaar aangesloten, maar zonder levering."
Hoorcolleges in het donker
Die zogenoemde netcongestie zorgt overal in het land voor problemen, maar in Almere zijn de problemen enorm. Eind 2023 werd duidelijk dat het Almeerse stroomnet zó vol is dat er tot 2029 eigenlijk geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen. Met grote gevolgen voor nieuwe woningen en bedrijven. Waaronder dus ook Windesheim, blijkt nu.
"Concreet hebben we vooralsnog geen toezegging van de netbeheerder dat er een actieve aansluiting valt te verwachten voor 2029", laat een woordvoerder van de hogeschool desgevraagd weten. "We worden weliswaar aangesloten, maar zonder levering."
Gemeente langs de zijlijn
Uit de antwoorden van Windesheim blijkt dat zelfs de voorbereidingen al in gevaar kwamen: alleen door gratie van de gemeente en een "tijdelijke reeds actieve aansluiting" kan de aannemer volgend jaar een beginnetje maken. Voor na 2027 kijkt de hogeschool naar alle mogelijke alternatieven. "Van accupakketten tot het klassieke aggregaat. (stroomgenerator op afstand, red.)"
Maar hoe voorzie je een modern gebouw van 18.000 vierkante meter van stroom (en warmte?) zonder een grote aansluiting? Die zoektocht is nog niet zo makkelijk, merkt ook wethouder Maaike Veeningen op tijdens een debat donderdagavond. "Wij maken ons zorgen over de problemen, maar de gemeente kan zelf weinig doen." "Daar hebben wij geen bevoegdheid toe", laat ze weten aan de lokale politiek. "We ondersteunen waar we kunnen en houden een vinger aan de pols", aldus de wethouder. Windesheim is dus zelf aan zet en kan daarbij niet rekenen op de gemeente om een alternatieve stroomaansluiting te regelen.
Ronkende dieselgeneratoren
Toch lijkt de onderwijsinstelling wel degelijk te hopen op een konijn uit de hoge hoed. Want; "vanaf 2027 is er nog geen oplossing en vragen we hulp aan de lokale en provinciale politiek om te kijken naar alternatieven of beter een definitieve aansluiting, al dan niet met voorrang", zegt de hogeschool.
Het is daarnaast ook nog maar de vraag hoeveel alternatieve mogelijkheden er overblijven voor het grote high-tech pand. Want met één accupakket kom je er nog niet. Gaat de hogeschool dan ronkende dieselgeneratoren neerzetten, pal naast de Esplanade en het Weerwater?
Er is ook een meevaller. Want hoewel het schoolgebouw zelf een speciale 'grote aansluiting' nodig heeft, zou er nog wel "genoeg ruimte zijn voor de te bouwen appartementen", geeft de wethouder aan. Toch benadrukt ze wel dat Windesheim niet de enige partij is die last heeft van de netcongestie.
Hopen op voorrang
"Want er staan ook genoeg andere partijen op een wachtlijst." En daarmee raakt Veeningen wel een belangrijke snaar. De hogeschool hoopt namelijk gebruik te kunnen maken van een nieuwe uitzonderingsregel; voorrang krijgen op de wachtlijst. Een opening in 2027 lijkt ver weg zonder stroomaansluiting. Want zowel omwonenden als de gemeente zijn geen voorstander van grote dieselgeneratoren.
Daarnaast lopen er nog bezwaren tegen de bouw van de nieuwe campus. Begin volgend jaar wordt het dus 'erop of eronder' voor het kroonjuweel van het Almeerse onderwijs. Maar als ze de stroomproblemen niet snel weten op te lossen, moet Almere nóg langer wachten op haar grote droom: het worden van een échte studentenstad.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Windesheim scoort voor tiende keer tweede plek in hbo-keuzegids
ALMERE • Do 7 november • Donderdag 07 novemberHogeschool Windesheim staat voor de tiende keer op rij op de tweede plek van beste grote hogescholen van Nederland. Dat blijkt uit de keuzegids hbo 2025 die donderdagochtend is gepubliceerd. Windeshei...
-
Windesheim weer op plek 2 van beste grote hogescholen
FLEVOLAND • Do 12 oktober • Donderdag 12 oktoberHogeschool Windesheim is opnieuw de op één na beste grote hogeschool van Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids hbo 2024. De opleiding Mobiliteit heeft dit jaar het predicaat topopleiding gekregen. Bi...
-
Groen licht voor nieuwe locatie Windesheim Almere
ALMERE • Vr 11 augustus • Vrijdag 11 augustusDe vergunning voor de nieuwe locatie voor Windesheim Almere is goedgekeurd. Het gaat om de locatie bij de Esplanade tussen restaurant De Beren en het ziekenhuis, waar nu nog parkeerplaatsen liggen. He...
recent nieuws
-
Meer bromtonen door windparken in Dronten, vooral in de nacht te horen
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Dit blijkt uit een tweede voortgangsrapportage van een geluids-...
-
Na jarenlang leegstand en verpaupering gaat er nu écht iets met het Maerlanthuis gebeuren
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...
-
Almeerder verloor beide benen, maar behoudt passie voor sport
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit weer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...