Waterschap Zuiderzeeland zet gemalen tijdelijk stil om stroomnet te ontlasten

FLEVOLAND • Di 19 november 2024 | 5:11 • Dinsdag 19 november 2024 | 5:11

Waterschap Zuiderzeeland gaat gemalen tijdelijk uitzetten tijdens piekuren in het stroomverbruik. Deze maatregel moet bijdragen aan het verminderen van de netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet. Het uitzetten van de gemalen gebeurt volgens het waterschap alleen bij goed weer: als het hard regent, blijven ze gewoon draaien.

De gemalen in de provincie gebruiken veel stroom. "Als we kijken naar vorig jaar, dat was wel een heel nat jaar, zat het verbruik van gemaal Lovink rond de drie miljoen kilowattuur", vertelt Marthijn Kruizinga. "Vertalen we dat even naar de huishoudens dan praat je ongeveer over zo'n 1000 inwoners aan volume."

Door de zeven Flevolandse gemalen strategisch uit te zetten, hoopt het waterschap een energiebesparing te realiseren van twintig procent.

Netcongestie
Het waterschap treedt naar buiten met deze maatregel een dag nadat netbeheerder Tennet zegt dat grote bedrijven in het hele land in tijden van drukte op het net worden verplicht om minder
stroom te gebruiken. Zo moet het propvolle stroomnet worden ontlast.

Tussen de waterschappen, de netbeheerders en het Rijk is begin deze maand een sectordeal gesloten. Daarin is afgesproken dat waterschappen altijd kunnen beschikken over elektriciteit, mits er wordt gekeken naar het eigen stroomverbruik.

Waterschap Zuiderzeeland laat weten dat er al lange tijd wordt gekeken hoe het stroomverbruik kan worden teruggeschroefd. "We kijken inmiddels al twee jaar vanuit een project naar hoe we de gemalen inzetten in ons beheergebied", aldus Marthijn Kruizinga van Waterschap Zuiderzeeland. "Dat is energetisch, dus vanuit energie gedacht, maar ook hoe heeft dat invloed op onze ecologie."

Biodiversiteit
De gemalen draaien meestal niet de hele dag door. In principe worden ze aangezet als de stroomprijs laag is. Dat is in de winter vaak in de avond en in de zomer overdag. Als de stroomprijs laag is, is er volgens het waterschap meestal ook meer ruimte op het energienet door minder vraag naar stroom.

Uit onderzoek in Noordoostpolder is gebleken dat het waterpeil een stuk constanter wordt door de gemalen een aantal keer aan- en uit te zetten in plaats van één keer een korte periode.

"Dat is zeker een heel mooi bericht uit dit onderzoek", zegt Kruizinga. "Omdat wij in ons beheergebied duurzame oevers hebben met plasbermen. En dat is precies een gebied waar biodiversiteit heel erg van belang is. Daar kunnen vissen zich nestelen. Die kunnen daar eitjes leggen. En zodra het water daar constanter is, is dat bevorderlijk voor de biodiversiteit daar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel