Vogelgriepuitbraak in Putten leidt tot ophokplicht en vervoersverbod in Zeewolde

ZEEWOLDE • Ma 18 november 2024 | 14:00 • Maandag 18 november 2024 | 14:00

Door een vogelgriepbesmetting bij een kippenboerderij in het Gelderse Putten, geldt er nu ook een ophokplicht en vervoersverbod voor pluimvee in Zeewolde. Dat blijkt uit een kaart van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waarop staat aangegeven tot waar er geen kippen vervoerd mogen worden en pluimvee binnengehouden moet worden.

De besmetting in Putten is de eerste in ruim een jaar in Nederland. Vanwege het virus moeten 23.000 kippen worden geruimd.

Binnen de 3-kilometerzone liggen 13 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden gescreend door de NVWA en worden extra goed in de gaten gehouden. In de 10-kilometerzone liggen 58 andere bedrijven met pluimvee. Drie daarvan bevinden zich volgens de NVWA in Zeewolde.

De 3- en 10- kilometerzone

NVWA
Verschillende regels
Als bij een bedrijf vogelgriep geconstateerd wordt, mag er binnen een straal van 10 kilometer geen pluimvee en eieren vervoerd worden. Ook mag je geen mest van vogels en gebruikt strooisel afvoeren.

Daarnaast geldt er een ophok- en afschermplicht in de hele 10-kilometerzone. Dat betekent dus dat kippen en andere vogels niet buiten gehouden mogen worden. Zo moet het risico op verspreiding van het virus verkleind worden.

Enkele kilometers van Putten
Doordat Zeewolde hemelsbreed op slechts enkele kilometers van het besmette bedrijf in Putten ligt, gelden deze verboden ook in die gemeente.

Specifiek gaat het om het buitengebied tussen de Bosruiterweg, Laakse Hoek, Slingerweg, Winkelweg tot aan de Zeewolderdijk bij het Havenkwartier. Daaronder vallen ook de N301 Nijkerkerweg, N705 Spiekweg en een deel van de N305 Gooiseweg.

Lees ook: Pluimveehouder geraakt door nieuwe vogelgriepmaatregelen: 'Het was een kwestie van tijd'
LTO wil landelijke ophokplicht
Boerenorganisatie LTO wil per direct een landelijke ophokplicht voor pluimvee. Daarmee wil de branchevereniging al verdergaan dan het ministerie van Landbouw, dat eerst een oordeel van deskundigen afwacht.

"We zitten vanwege de vogeltrek in een risicovolle periode en zien ook besmettingen in omringende landen. Wat ons betreft moeten we nu de risico's beperken en de kippen zo snel mogelijk naar binnen doen. Niet wachten op het advies of een volgend geval, maar nu handelen", zegt voorzitter Kees de Jong van LTO Pluimveehouderij.

ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel