Verhoren raadsenquête Floriade dag 7: 'Almere maakte drie grote fouten'
Bij het opzetten van de Floriade 2022 heeft de gemeente Almere drie enorme fouten gemaakt. Eén van de belangrijkste is dat de gemeente het project is begonnen zonder met andere partners de risico's te delen.
Dat zei oud-wethouder Financiën Julius Lindenbergh maandagmiddag tijdens zijn verhoor voor de enquêtecommissie van de Almeerse gemeenteraad.
Door het ontbreken van andere risicodragende partners was duidelijk dat alle risico's bij de gemeente zouden komen te liggen als het mis zou gaan met het evenement, aldus Lindenbergh. "Als die niet was gemaakt hadden we hier heel anders bij elkaar gezeten, ook als al het andere wel was gebeurd."
Floriade BV
Lindenbergh heeft ook niet begrepen waarom de gemeente de organisatie van de Floriade heeft overgelaten aan de Floriade BV. Daarmee kwam de directe controle ergens anders te liggen, terwijl de gemeente als enige aandeelhouder wel verantwoordelijk was. Als zaken fout lopen, komen de verhoudingen in de knel.
Een derde fout was volgens Lindenbergh het contract met ontwikkelaar Amvest en bouwer Dura Vermeer uit 2018/2019. Over heel veel afspraken over wat deze ontwikkelcombinatie Weerwater CV zou realiseren bestond geen zekerheid. Volgens hem is hiervoor in een adviesrapport in 2018 al gewaarschuwd.
Lindenbergh erkende dat hij in 2020 ernstig heeft getwijfeld of de gemeente tijdens de coronacrisis wel moest doorgaan met de Floriade. Uiteindelijk koos het college van burgemeester en wethouders voor het scenario doorgaan in 2022 met enkele aanpassingen, maar voor Lindenbergh was dat besluit "kielekiele."
Oud-voorzitter Van der Burg: 'Constant ruzie'
In de ochtend zei Eric van der Burg, oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Floriade BV, dat de gemeente bij grote projecten ervoor moet waken dat er onzekerheden in een begroting bestaan. Alle kostenposten moeten worden gespecificeerd om verrassingen achteraf te voorkomen.
Van der Burg schetste het beeld dat er tussen de Floriade BV en de gemeente tussen 2018 en 2020 constant discussie en geruzie is geweest over permanent vastgoed tijdens de tentoonstelling.
Hoewel een nieuwe RvC zich in augustus 2018 opstelde achter een contract met Amvest, heeft de BV permanente woningen en paviljoens nooit zien zitten.
In de zomer van 2019 ontstond hierover alsnog een conflict met de gemeente. Dat het vastgoed er niet kwam, heeft er later toe geleid dat de Floriade BV (en dus de gemeente) extra geld heeft moeten uittrekken om zelf paviljoens en gebouwen neer te zetten.
Het gesprek met Eric van der Burg is via de gemeente Almere hier terug te kijken en die van Julius Lindenbergh hier.
We hielden vandaag een liveblog bij, je leest het hieronder terug:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Dit blijkt uit een tweede voortgangsrapportage van een geluids-...
-
Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...
-
Na amputatie van beide benen lijkt Klaas (62) uit Almere sportiever dan ooit
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit meer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...