Verhoren raadsenquête Floriade dag 7: 'Almere maakte drie grote fouten'
Bij het opzetten van de Floriade 2022 heeft de gemeente Almere drie enorme fouten gemaakt. Eén van de belangrijkste is dat de gemeente het project is begonnen zonder met andere partners de risico's te delen.
Dat zei oud-wethouder Financiën Julius Lindenbergh maandagmiddag tijdens zijn verhoor voor de enquêtecommissie van de Almeerse gemeenteraad.
Door het ontbreken van andere risicodragende partners was duidelijk dat alle risico's bij de gemeente zouden komen te liggen als het mis zou gaan met het evenement, aldus Lindenbergh. "Als die niet was gemaakt hadden we hier heel anders bij elkaar gezeten, ook als al het andere wel was gebeurd."
Floriade BV
Lindenbergh heeft ook niet begrepen waarom de gemeente de organisatie van de Floriade heeft overgelaten aan de Floriade BV. Daarmee kwam de directe controle ergens anders te liggen, terwijl de gemeente als enige aandeelhouder wel verantwoordelijk was. Als zaken fout lopen, komen de verhoudingen in de knel.
Een derde fout was volgens Lindenbergh het contract met ontwikkelaar Amvest en bouwer Dura Vermeer uit 2018/2019. Over heel veel afspraken over wat deze ontwikkelcombinatie Weerwater CV zou realiseren bestond geen zekerheid. Volgens hem is hiervoor in een adviesrapport in 2018 al gewaarschuwd.
Lindenbergh erkende dat hij in 2020 ernstig heeft getwijfeld of de gemeente tijdens de coronacrisis wel moest doorgaan met de Floriade. Uiteindelijk koos het college van burgemeester en wethouders voor het scenario doorgaan in 2022 met enkele aanpassingen, maar voor Lindenbergh was dat besluit "kielekiele."
Oud-voorzitter Van der Burg: 'Constant ruzie'
In de ochtend zei Eric van der Burg, oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Floriade BV, dat de gemeente bij grote projecten ervoor moet waken dat er onzekerheden in een begroting bestaan. Alle kostenposten moeten worden gespecificeerd om verrassingen achteraf te voorkomen.
Van der Burg schetste het beeld dat er tussen de Floriade BV en de gemeente tussen 2018 en 2020 constant discussie en geruzie is geweest over permanent vastgoed tijdens de tentoonstelling.
Hoewel een nieuwe RvC zich in augustus 2018 opstelde achter een contract met Amvest, heeft de BV permanente woningen en paviljoens nooit zien zitten.
In de zomer van 2019 ontstond hierover alsnog een conflict met de gemeente. Dat het vastgoed er niet kwam, heeft er later toe geleid dat de Floriade BV (en dus de gemeente) extra geld heeft moeten uittrekken om zelf paviljoens en gebouwen neer te zetten.
Het gesprek met Eric van der Burg is via de gemeente Almere hier terug te kijken en die van Julius Lindenbergh hier.
We hielden vandaag een liveblog bij, je leest het hieronder terug:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Mogelijk nieuw distributiecentrum met een oppervlakte van tien voetbalvelden in Almere
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEr komt mogelijk een extra distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de plannen hiervoor. Het gaat om het bedrijf Intospace B.V. da...
-
Nieuwsoverzicht 22/11 | Erfgoedcentrum Batavialand wordt fors duurder • Nieuwe campus hogeschool heeft groot stroomprobleem
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nieuwbouw Batavialand laat op zich w...
-
Bijeenkomst voor Surinamers zonder Nederlands paspoort: ze kunnen verblijfsvergunning aanvragen
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberIn Almere zijn vrijdagmiddag 25 Surinaamse Nederlanders naar een informatiebijeenkomst gekomen over verblijfsvergunningen. Tien daarvan hadden ooit een Nederlands paspoort toen ze in Suriname woonden,...