Urker jeugd draagt steeds meer traditionele klederdracht: 'Ze steken elkaar aan'

URK • Zo 17 november 2024 | 19:23 • Zondag 17 november 2024 | 19:23

Geen crop tops of spijkerbroeken met gaten, maar een originele outfit met zilveren knopen en wollen truien. Waar klederdracht in de rest van Nederland uitsterft, is die op Urk nog springlevend. En nu lijken steeds meer Urker jongeren de traditionele kleding te vinden.

"Het is gewoon mooi", lacht een 25-jarige Urker als het over de klederdracht gaat. Hij draagt een donkergrijs 'werkpak', gouden knopen om z'n nek en hamert gestaag op een zilveren plaatje - een zogenoemd oorijzer. Hij ziet de kleding als een soort hobby. "Ik heb er zelfs vrienden door gekregen."

Urker museum Het Oude Raadhuis organiseerde dit weekend een soort klederdrachtmarkt. Wie de outfit nog niet compleet had, kon vrijdag de laatste handgemaakte onderdelen op de kop tikken, gemaakt door Urkers. En daar maakte de lokale bevolking gretig gebruik van.

Het klederdracht-virus
"En dat is ook wel logisch hoor", vertelt museumbeheerder Anneke de Jong. "Er zijn namelijk lange wachtlijsten wanneer je de kleding bestelt." Volgens De Jong is de vraag naar de traditionele kleding de afgelopen jaren geëxplodeerd. "Iedereen wil de handgemaakte en originele kleding hebben voor evenementen. En vooral onder jongeren is de kleding opeens populair."

Dat onderschrijft zilver- en goudsmid Henk van Slooten. Hij maakt knopen en de eerder genoemde oorijzers, en heeft nu ook twee jongere leerlingen om het vak te leren. "Het lijkt wel of ze elkaar aansteken", zegt hij terwijl hij zijn hamer op tafel legt.

Van Slooten geeft leerling tips

"Iedereen is ermee bezig en dat is prachtig. Zo kunnen we onze traditionele kennis en passie doorgeven." Hij wijst naar de 25-jarige Urker in het werkpak en geeft nieuwe aanwijzingen. "Van het centrum naar buiten hameren." De adviezen worden braaf opgevolgd.

Kleding maken als fulltime baan
Toch is het verrassend dat de Urker kledij zo populair is onder jongeren. Voor een compleet pak met originele knopen moet je namelijk diep in de buidel tasten. "Voor een volledig pak ben je al gauw 1.000 euro kwijt", verklaart museumbeheerder De Jong. "En als je alles origineel wil, nog wel meer."

Toch gaan de dure wollen truien en de speciale broeken als warme broodjes over de toonbank. Volgens meerdere aanwezigen zijn meer dan tien Urker vrouwen fulltime in de weer met het maken van de kleding als baan. Cursussen om de originele kleding te leren maken zitten vol, met vooral jonge vrouwen.

Iemand past een traditionele trui

Trots op de kleding
Hoe kan het dan toch dat de Urker jeugd zo massaal de traditionele kleding wil dragen? Daar weet de 25-jarige leerling-smid wel een antwoord op. "Als je geen Urker pak hebt, hoor je er eigenlijk niet bij. We zijn trots op onze kleding", lacht hij. En hij is niet alleen. Ook zijn vrouw is helemaal in de klederdracht.

Museumbeheerder De Jong vult aan: "Mensen nemen elkaar erin mee. Zo is de kleding weer heel populair." En ze heeft ook nog een tip voor de dorpen waar klederdracht verdwijnt. "Laat zien dat je het leuk vindt en wakker dat gevoel bij anderen aan", legt ze uit. "En geef elkaar een compliment als je er mooi in klederdracht uitziet."

De kleding wordt handgemaakt

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel