Verhoren raadsenquête Floriade dag 6: directeur verbaasd dat Almere er alleen voor stond
Oud-directeur Hans Bakker van de Floriade BV is verbaasd dat alle risico's van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 bij de gemeente Almere terecht zijn gekomen en Rijk en provincie die niet hebben willen delen.
"Ik vind dat onbegrijpelijk. Ik kreeg niet de indruk dat we bezig waren om een internationale expo te organiseren. Daar is Almere de dupe van geworden," aldus Bakker. Hij werd vrijdagmiddag verhoord door de enquêtecommissie Floriade van de Almeerse gemeenteraad.
Tegelijk stelde Bakker dat Almere in 2011 bij het indienen van een bod om de Floriade te organiseren grote risico's heeft genomen. Het was toen al onzeker of Almere risicodragende partners zou vinden voor het evenement. Hij verweet de gemeente een hoge mate van wensdenken.
Tegenvaller
De Floriade kostte de gemeente ruim 100 miljoen euro, tien keer meer dan in 2011 was begroot. Bakker weet de tegenvaller aan de coronacrisis en de negatieve publiciteit, die het project volgens hem voortdurend in de wielen heeft gereden. Al drie weken na de opening in april 2022 zag Bakker dat het doel van twee miljoen bezoekers onhaalbaar was.
Hoewel de Floriade BV verantwoordelijk was om voldoende sponsors binnen te halen, was het volgens Bakker de gemeente die tot in 2022 wenste vast te houden aan het doel om met sponsors tien miljoen euro binnen te halen.
Al bij zijn aantreden als strategisch adviseur van de Floriade BV in maart 2021 zag Bakker dat het project op alle fronten in de knel zat. Hij noemde dat een "no-go moment". Later verduidelijkte hij dat hij had bedoeld te zeggen: "Het was niet een no-go van 'we gaan het niet doen', maar een no-go van 'we gaan het proberen'."
Veel energie
Vrijdagochtend werd voormalig procesregisseur van de gemeente, Martijn Rengelink, gehoord. Hij moest de gemeente, Floriade BV en vastgoedontwikkelaar Weerwater CV op een lijn zien te houden en zorgen dat deadlines werden gehaald.
Rengelink noemde het 'vreselijk' dat de Floriade veel meer heeft gekost dan begroot. Ook zei hij dat het project veel energie van de gemeente en gemeenteraad heeft gevergd. Dat ging ten koste van andere belangrijke dossiers als de zorg voor de Almeerse inwoners of de lobby voor een IJmeerverbinding.
Een belangrijk moment voor de Floriade is volgens hem 2019, toen de BV en Weerwater het niet eens konden worden over permanente gebouwen tijdens de expo. "Wie moest dat betalen? Daar kwamen de partijen niet uit. Tot teleurstelling van velen. Iedereen had het anders gewild."
Toen de gemeente en Weerwater CV het later weer heftig oneens waren over de geplande woonwijk, had de gemeenteraad volgens Rengelink eerder moeten worden geïnformeerd.
Rengelink blijft erbij dat de Floriade voor Almere een positieve erfenis kan achterlaten. Als het lukt om op het terrein pakweg 2.000 huizen te bouwen, dan kunnen de verliezen van de expo worden goedgemaakt.
Volgende week gaan de verhoren van de enquêtecommissie verder. De verhoren van Bakker en Rengelink zijn hier en hier terug te kijken via de gemeente Almere.
We hielden vandaag een liveblog bij. Je kunt het hieronder teruglezen:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Therapeut Zaïd de cel in na horrordate: "Ik ga je verminken en vermoorden"
ALMERE • Wo 4 december • Woensdag 04 decemberDe 36-jarige Zaïd L. uit Almere is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij gijzelde en mishandelde een collega vori...
-
D66 Almere wil statushouders bij elkaar in één woning plaatsen
ALMERE • Wo 4 december • Woensdag 04 decemberD66 in Almere wil dat het mogelijk wordt dat meerdere alleenstaande statushouders in één huis mogen samenwonen. Dit kan al tijdelijk, maar D66 wil het permanent mogelijk maken en dient hiervoor een mo...
-
Flevolandse bibliotheken hebben bovengemiddeld veel leden
FLEVOLAND • Wo 4 december • Woensdag 04 decemberIn Flevoland zijn bovengemiddeld veel inwoners lid van de bibliotheek. In Almere heeft gemiddeld 34 procent een abonnement, tegenover zo'n 20 procent in Nederland. In de andere Flevolandse gemeenten l...