Celstraf en gedwongen behandeling voor 33-jarige Lucas na reeks geweldsdelicten

EMMELOORD • Do 14 november 2024 | 10:24 • Donderdag 14 november 2024 | 10:24

De rechtbank in Lelystad heeft de 33-jarige Lucas Z. uit Emmeloord veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Ook vinden de rechters dat Z. zich moet laten opnemen bij een forensische verslavingskliniek en zich moet houden aan voorwaarden van de reclassering, zoals begeleid wonen.

De man uit Emmeloord stond twee weken geleden terecht voor meerdere geweldsdelicten, waaronder een poging tot doodslag en verschillende mishandelingen, vernielingen en bedreigingen.

Als Z. gedronken had, dan kon hij zich moeilijk meer beheersen. Hierdoor werden zijn moeder, kennissen en zelfs een postbode die gewoon haar dagelijkse ronde deed slachtoffer van zijn woede-uitbarstingen. Er stonden acht strafbare feiten op de dagvaarding voor zijn rechtszitting, van zeven daarvan vond de rechtbank dat er voldoende bewijs ligt om Z. te veroordelen.

Lampolie
Z. werd vrijgesproken van de bedreiging van zijn toenmalige vriendin op 13 juli 2023. Hij zou de vrouw hebben overgoten met lampolie en gedreigd hebben die aan te steken. Z. heeft zelf verklaard dat het verhaal juist andersom was: zijn ex zou de lampolie over hem en zichzelf heen hebben gegooid, waarna hij zou hebben geprobeerd die af te pakken.

De rechtbank zei in het dossier te zien dat de twee ruzie hebben gehad, maar oordeelt niet te kunnen vaststellen welke versie aannemelijker is: die van Z. of van zijn toenmalige vriendin.

PTSS en alcoholverslaving
Dat Z. zo kon ontsporen, heeft volgens psychologisch en psychiatrisch onderzoek te maken met psychische stoornissen waar hij mee kampt, zoals PTSS en zijn alcoholverslaving. Door traumatische levensgebeurtenissen zou het voor Z. moeilijker zijn zijn emoties te beheersen. Hij zou volgens deskundigen dan ook verminderd toerekeningsvatbaar zijn en daar ging de rechtbank in mee.

Z. moet zich laten behandelen in een verslavingskliniek, begeleid gaan wonen en ambulant worden behandeld. Ook moet hij zich houden aan andere voorwaarden van de reclassering.

Zijn celstraf zal uiteindelijk drie weken langer duren. De rechtbank legde hem die straf nog op, omdat Z. nog in een proeftijd liep van een eerder geweldsdelict. Ook kreeg hij een contactverbod opgelegd met vier van zijn slachtoffers, onder wie zijn toenmalige vriendin.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel