Wonen op windmolenwieken, volgens deze architecten kan het
Als je van afgedankte windmolenwieken drijvende eilanden maakt, dan kun je er dorpen op bouwen of groente op telen. Dat is het idee van architectenbureau Cepezed uit Delft. Samen met energiebedrijf Vattenfall deed het bureau onderzoek naar de haalbaarheid ervan en dat gebeurde in Flevoland.
Op papier en volgens berekeningen blijven holle rotorbladen drijven, vertelt Ronald Schleurholts van Cepezed. Maar is dat in de praktijk ook echt zo? Dat moest worden uitgezocht. Het bedrijf bracht daarom alles in stelling om dit te testen.
In samenwerking met Vattenfall werden twee aan elkaar gekoppelde wieken te water gelaten bij Flevokust Haven in Lelystad. Ter illustratie werd op de bladen een huisje met een tuintje geplaatst. Het perspectief van woningbouw op wieken kreeg daardoor symbolisch al vorm.
Volgens Schleurholts verliep de test goed. De bladen bleven inderdaad drijven en de stabiliteit van de constructie was in orde. Hij geeft toe dat dit nog maar een heel klein en pril onderdeel is van het veel uitvoerigere onderzoek dat plaats moet vinden. Maar volgens hem is het een hoopvol begin.
Het is niet toevallig dat er juist op dit moment naar hergebruik van turbinebladen wordt gekeken. De eerste generatie windmolens is verouderd en veel turbines worden afgedankt. De masten kunnen worden gerecycled, maar bij de wieken is dat een stuk ingewikkelder. Bushokjes van turbinebladen
Van dat materiaal werden eerder wel speeltoestellen gemaakt, of bijvoorbeeld bushokjes, maar daarbij ging het slechts om een deel van de wieken. De architecten uit Delft werken aan een concept waarbij hele wieken worden gebruikt en in grote aantallen aan elkaar worden gezet.
De initiatiefnemers zien in de toekomst drijvende eilanden voor zich waar dorpen op verrijzen, of bijvoorbeeld landbouw op wordt bedreven. Een andere mogelijkheid is om er zonnepanelen op te leggen. Het bureau realiseert zich dat niet iedereen het water vol wieken zal willen leggen, maar het idee biedt volgens de bedenkers wel veel kansen.
Drijvend eiland zou in Flevoland moeten komen
Mocht het zover komen dat de test uitmondt in een daadwerkelijk project, dan ziet Cepezed dat het liefst gebeuren in Flevoland, de provincie die bekend staat om de vele windmolens. Het zou mooi zijn, zo redeneert Schleurholts, om bij dit nieuw verworven land nu ook nieuw drijvend land te creëren.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Ravage na ongeluk op Hogering Almere, zeker één gewonde naar ziekenhuis
ALMERE • Di 12 november • Dinsdag 12 novemberBij een ongeluk op de Hogering in Almere is dinsdagavond zeker één iemand gewond geraakt en met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de brandweer. Twee voertuigen botsten iet...
-
Vierde verdachte (13) aangehouden na wilde politieachtervolging Almere, mogelijk sprake van afpersing
ALMERE • Di 12 november • Dinsdag 12 novemberIn de zaak rondom een wilde politieachtervolging begin oktober in Almere Buiten is een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 13-jarige Almeerder. Dat meldt de politie. Eerder werden al een Alm...
-
Aantal mogelijke locaties voor Defensie in Flevoland valt af, onder meer munitiedepot in Dronten
FLEVOLAND • Di 12 november • Dinsdag 12 novemberDefensie gaat een aantal locaties in Flevoland niet verder onderzoeken. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Gijs Tuinman aan de Tweede Kamer. Zeewolde blijft nog wel in beeld voor een kazern...