'Virtuele buurtbatterij is dé oplossing voor overbelast stroomnet'

ZEEWOLDE • Ma 11 november 2024 | 6:12 • Maandag 11 november 2024 | 6:12

Als wijk samen stroom opwekken en die ook gezamenlijk opslaan in een virtuele buurtbatterij. Het is volgens Energie Coöperatie Zeewolde misschien wel dé oplossing voor alle drukte op het stroomnet en de mogelijke problemen die daardoor veroorzaak worden. "De stroom blijft met ons idee op de plek waar het geproduceerd wordt", aldus Henk Hoevelaken van de coöperatie.

Bij zonnig weer wordt er veel stroom opgewekt door alle zonnepanelen op woningen of bedrijven. Die elektriciteit wordt soms niet direct gebruikt en gaat dan naar het grotere stroomnetwerk, maar dat zit soms al vol waardoor panelen uitschakelen. De stroom kan ook bewaard worden in de wijk in een grote buurtbatterij maar daar kleven volgens Hoevelaken nadelen aan. "Ten eerste heb je te maken met vergunningen en het aanleggen van kabels maar ook moet er plek zijn om een grote batterij neer te zetten. Die is er niet altijd. Daarom is ons idee veel beter."

De coöperatie wil een netwerk maken van kleinere thuisbatterijen zodat die werken als één grote batterij.

Henk Hoevelaken

Grafeenbatterij
Het Zeewolder initiatief heeft subsidie gekregen om een testopstelling te maken. Er is gekozen voor twee grafeenbatterijen om de stroom in op te slaan. Gangbaar is dat er lithium-ion accu's worden gebruikt. "Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen aan grafeenbatterijen. Zo zijn ze veel minder brandbaar dan lithium-accu's. Ook laden ze sneller op en kan je ze veel vaker opladen. Ze gaan ook nog eens veel langer mee dan de huidige accu’s", vertelt Hoevelaken. "En er zijn nog meer voordelen: er worden geen gevaarlijke stoffen gebruikt die ook nog eens gekoppeld zijn aan dwang- of kinderarbeid." Hoevelaken ziet dan ook het liefst dat de virtuele buurtbatterij uit allemaal grafeenbatterijen opgebouwd wordt. Er zit één groot nadeel aan deze soort batterij. Hij is een stuk duurder dan de lithium-accu. "Ik snap dat mensen aan de portemonnee denken op de korte termijn. Daarom laten we mensen vrij in wat voor thuisaccu ze willen aanschaffen om mee te doen."

controle-paneel

Grafeen is zó dun dat het letterlijk slechts één laag koolstofatomen is. Het wordt dan ook wel 2D materiaal genoemd. Het is een miljoen keer dunner dan een menselijke haar. Door heel veel laagjes te maken krijg je een enorm oppervlak dat supergeleidend en er voor zorgt dat je veel energie kan opslaan.

Infoavond
Donderdag 14 november houdt Energie Coöperatie Zeewolde een informatieavond. De avond begint om 19.30 uur aan de Nijverheidsweg 30 in Zeewolde.

het initiatief wil het hoofdnetwerk ontlasten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel