Almeerse ambtenaren mogen niet meer duur borrelen buiten het stadhuis, vinden politieke partijen

ALMERE • Do 7 november 2024 | 13:49 • Donderdag 7 november 2024 | 13:49

Geen borrels meer buiten het stadhuis. Dat willen de politieke partijen SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, D66, BIJ1, Almere Partij en Respect Almere. Ze willen af van externe locaties die veel geld kosten en pleiten voor het gebruik van eigen faciliteiten en catering. De partijen willen dat de besparingen worden opgenomen in de begroting voor volgend jaar.

De gemeente Almere staat namelijk voor een flinke bezuinigingsopgave, en volgens de SP moet de gemeente ook bij zichzelf te rade gaan.

"De gemeente moet zelf ook de broekriem aanhalen. Daarom dienen wij, samen met andere partijen, een voorstel in om voortaan alle netwerkbijeenkomsten op het stadhuis of in gemeentelijke panden te organiseren en niet langer op dure externe locaties", aldus David de Vreede van de SP.

Organisaties in gemeentelijke panden plaatsen
Naast de netwerkbijeenkomsten, stellen de partijen ook voor om organisaties die subsidies ontvangen – zoals Almere City Marketing en de Green Innovation Hub – zoveel mogelijk te huisvesten in gemeentelijke panden.

"Momenteel gaat er namelijk veel geld verloren aan dure huisvesting voor veel van deze partijen. Dat vinden wij en de andere indieners van dit voorstel zonde van de schaarse middelen. Er is namelijk veel ruimte beschikbaar op het stadhuis." Dit zou niet alleen geld besparen, maar ook het contact tussen de gemeente en haar partners verbeteren.

Lagere kosten gehandicaptenparkeerkaarten
Het college stelt voor om de leges voor medisch onderzoek bij de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart kostendekkend te maken. Dat zou leiden tot een verhoging van 70 euro naar 150 euro.

"Dat is een verhoging van meer dan 100%. Natuurlijk moet iedereen zijn steentje bijdragen in het op orde brengen van de gemeentefinanciën, maar deze keuze vinden we onbegrijpelijk", aldus Kees Hendriksen van ChristenUnie.

De partijen stellen daarom voor de verhoging te halveren en het resterende bedrag op te vangen met de besparingen op netwerkbijeenkomsten en huisvesting. "Kostendekkend maken is in deze geen doel op zich, inwoners die deze parkeerkaart nodig hebben doen dit niet omdat ze hiervoor gekozen hebben. Het is goed uit te leggen aan de rest van de inwoners van de stad dat de overheid een deel van de kosten voor haar rekening neemt."

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel