Consultatiebureau, maatschappelijk werk en steunpunt NOP in andere handen
De gezondheidszorg voor 0 tot 4-jarigen, het maatschappelijk werk en steunpunt Stop Huiselijk Geweld in Noordoostpolder moeten volgend jaar overgaan naar andere organisaties in de omgeving. Dat wil het college van B en W van Noordoostpolder. Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) voert de drie taken nu nog uit maar gaat daar in overleg met de gemeente mee stoppen.
Jaarlijks maken zo'n 2200 kleine kinderen, en hun ouders, in Noordoostpolder gebruik van het consultatiebureau en van ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Zo'n 550 inwoners doen elk jaar een beroep op maatschappelijk werk. Daarnaast wordt zo'n 140 keer in het jaar door Noordoostpoldernaren aangeklopt bij steunpunt Huiselijk Geweld.
GGD, Carrefour en Blijf Groep moeten taken overnemen
De gemeente wil dat de taken komen te liggen bij organisaties die zich specifiek richten op jeugdgezondheidszorg, huiselijk geweld en sociaal werk. Dit moet bijvoorbeeld een overdracht van dossiers voorkomen, zeggen B en W.
De GGD richt zich in Noordoostpolder nu alleen nog op kinderen vanaf 5 jaar. Daar moeten de 0- tot 4-jarigen bij komen. Het consultatiebureau blijft voorlopig op dezelfde plek in Emmeloord zitten, op de langere termijn volgt er een nieuwe locatie in de gemeente.
Het maatschappelijk werk moet komen te liggen bij welzijnsorganisatie Carrefour. Die organisatie voert nu al het sociaal werk in de gemeente uit en zit in Emmeloord.
Steunpunt Stop Huiselijk Geweld moet overgaan naar de Blijf Groep. Deze organisatie richt zich nu al op het tegengaan van kindermishandeling en huiselijk geweld in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.
ZONL: 'Personeel behoudt baan'
Het doel is dat de veranderingen vanaf 1 januari ingaan. Een aanpassing van subsidies voor de drie taken wordt in de begroting voor 2025 verwerkt die de gemeenteraad volgende week maandag krijgt voorgelegd.
ZONL hoopt wel dat kwaliteit boven snelheid gaat. De zorggroep benadrukt dat het personeel dat nu onder de drie taken valt zijn baan kan behouden. Medewerkers kunnen mee naar de nieuwe organisaties, laat een woordvoerder weten.
Ook veranderingen op komst op Urk
Op Urk maakt een vergelijkbaar aantal inwoners gebruik van de taken van ZONL. In die gemeente moet het college van B en W nog een voorkeur uitspreken voor nieuwe samenwerkingspartners. Daarna kan verder worden onderhandeld met die andere organisaties, laat de gemeente weten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Lelystedelingen gooien nog te veel weg maar scheiden beter
LELYSTAD • Ma 9 december • Maandag 09 decemberLelystedelingen gooien nog altijd te veel huishoudelijk afval weg. Dat blijkt uit onderzoek. Weliswaar daalt de hoeveelheid restafval en worden er meer plastic verpakkingen ingezameld, maar eerder ges...
-
Dit gaat er volgende week veranderen in het openbaar vervoer in Flevoland
FLEVOLAND • Ma 9 december • Maandag 09 decemberMeer treinen en bussen, betere aansluittijden en een rechtstreekse treinverbinding naar België. De dienstregeling voor het openbaar vervoer gaat vanaf zondag op de schop. In dit artikel alle wijziging...
-
Russische criminelen gebruiken datacenter in Dronten voor miljoenenfraude
DRONTEN • Ma 9 december • Maandag 09 decemberEen server bij datacenter Serverius in Dronten blijkt te zijn gebruikt in een wereldwijde oplichtingszaak, waarbij tienduizenden mensen zijn gedupeerd. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma...