Zorgbedrijf betaalt geen salaris en verrekent verkeersboete, rechter grijpt in

ALMERE • Za 2 november 2024 | 15:38 • Zaterdag 2 november 2024 | 15:38

Ze kreeg al sinds mei geen salaris en ook geen salarisstroken meer. Maar omdat ze de cliënten die aan haar zorg waren toevertrouwd niet in de steek wilde laten, bleef ze gewoon doorwerken. Toen de medewerkster van HolPro Zorg in geldproblemen begon te komen, stapte ze naar de rechter.

De vrouw had zelf haar werkgeefster al diverse keren gesommeerd om het verschuldigde geld over te maken. Dat kreeg ze niet, maar er kwamen wel wat loonstroken. Daarop zag de vrouw dat HolPro in de maand mei een verkeersboete van bijna 1300 euro van haar maandsalaris had afgetrokken.

Boete werd niet uitgelegd
In haar arbeidscontract staat daadwerkelijk dat werknemers zelf opdraaien voor boetes als ze met bedrijfsauto's bijvoorbeeld te snel rijden. Maar waar de medewerkster de snelheidsboete zou hebben gekregen, werd er op de salarisstrook niet bij verteld.

Tijdens de rechtszaak over het financiële conflict bleek dat er ook onenigheid was over de manier waarop de medewerkster haar werk uitvoert. Volgens haar werkgever noteert ze niet genoeg gegevens, en daardoor loopt het bedrijf het risico dat het geld moet terugbetalen aan zorgverzekeraars.

Uit voorzorg heeft de werkgever daarom besloten voorlopig geen salaris te betalen. Het bedrijf heeft ook niet voldoende geld in kas om alle achterstallige betalingen te voldoen.

Rechter grijpt in
Vrijdagmiddag oordeelde de rechter dat HolPro veel te ver is gegaan. Ontevredenheid over functioneren van een medewerker mag nooit een reden zijn om te stoppen met de salarisbetaling. En dreigende terugvorderingen van zorgverzekeraars zijn geen problemen die op het bordje van de werknemers mag worden geschoven.

De werkgever moet daarom alsnog binnen een week zo'n 20.000 euro aan achterstallig salaris, vakantiegeld, rente en andere vergoedingen aan de vrouw betalen. Ook hoeft de zorgmedewerkster niet voor verkeersboetes op te draaien, zolang haar niet is verteld waar ze die boetes heeft gekregen en om welke bedragen het precies gaat.

Dwangsom als loonstrookjes uitblijven
Het zorgbedrijf moet bovendien de komende maanden de vrouw weer gewoon haar salaris uitbetalen. En het bedrijf moet loonstrookjes sturen. Gebeurt dat niet binnen twee weken, dan moet HolPro een dwangsom van 100 euro per dag betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel