Nieuwe eigenaren voor Urker cafetaria, maar de bamibal blijft hetzelfde
Sommigen kennen het op Urk als De Muggies, anderen als De Meuntjes maar boven de deur van de cafetaria staat Gebr. Meun. Al 34 jaar is eigenlijk alles hetzelfde; de inrichting, de zelfgemaakte bamiballen met eigen satésaus en de eigenaren. Toch gaat dat laatste binnenkort veranderen want Harmen en Meindert Meun stoppen er mee.
Gelukkig betekent dat niet het einde van de iconische cafetaria. Steven Koffeman en Kornelis Ekkelenkamp nemen het stokje over en gaan vanaf maandag de patat en frikandellen bakken. Ze gaan ook zelf de bamischijven en gegrilde kip maken.
In de leer
Om dit precies op dezelfde manier te doen als de vorige eigenaren zijn ze drie weken in de leer gegaan bij de gebroeders Meun. "We hebben meerdere malen de bamischijven moeten maken en elke keer de pindasaus erbij, dat hebben we nu aardig onder de knie." Zowel Steven als Kornelis hebben al ervaring in de horeca. Het zal een opluchting voor de vaste klanten zijn dat Steven en Kornelis niet van plan zijn veel te veranderen aan de menukaart. Steven: "Dit is gewoon een concept dat erg goed loopt en waardoor de tent deze naam heeft. Dat willen wij ook volhouden."
Vol energie
Meindert Meun is best een beetje trots op wat ze de afgelopen 34 jaar hebben opgebouwd. "Het is toch mooi dat je het zo achter kan laten. Ik ben bijna 60, mijn broer bijna 67, dan wordt het ook tijd. De jongens nemen het over vol energie." Wat Meindert na maandag precies gaat doen weet hij nog niet. "Ik probeer zo min mogelijk te doen, maar ik ga toch wel weer aan het werk. Ik vind werken leuk."
Wat hij het meeste gaat missen? "Het contact met de klanten, onze stamgasten komen elke dag een bakkie koffie of een kopje snert halen. Dan maken we even een praatje. Dat is zo gegroeid." Metamorfose
Hoewel de menukaart en de openingstijden hetzelfde blijven krijgen het interieur en de indeling van snackbar wel een flinke metamorfose. Daarom gaat in januari de zaak een maand dicht. Er komen zit- en staplaatsen bij en het thema scheepvaart en Urk zal nog meer zichtbaar zijn.
De snackbar maakt ook de milkshakes zelf en heeft naar eigen zeggen als enige in Nederland nog de milkshake met rumsmaak. Kornelis: "De smaak werd niet meer geproduceerd, maar de vraag hier was zo hoog dat ze hem speciaal voor ons produceren. Wij nemen elke keer een hele pallet af." Er zit overigens geen alcohol in.
Iemand die ook gek is op milkshakes is de kleindochter van Meindert. De smaak aardbei is favoriet. Het zal wel even wennen zijn dat haar opa straks niet meer achter de balie staat. "Mijn bebe kan de allerlekkerste milkshakes maken. Maar ik denk dat ik er straks wel voor moet gaan betalen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Sfeervol verlichte boerderijen trekken veel publiek: 'Erg mooi, dat lichtspektakel'
NOORDOOSTPOLDER • Za 7 december • Zaterdag 07 decemberNormaal kom je 's avonds niemand tegen op de buitenwegen van Noordoostpolder, maar deze dagen is het er een drukte van belang. De zevende editie van de 'Verlichte Boerderijenroute' trekt weer duizende...
-
Jong en oud hebben ijspret op het Meerpaalplein: 'We zijn volop aan het genieten'
DRONTEN • Za 7 december • Zaterdag 07 decemberDe ijsbaan, met de naam 'Winter Wereld', is een lang gekoesterde wens van veel Drontenaren en na anderhalf jaar aan voorbereidingen is het gelukt: zaterdag ging de baan op het Meerpaalplein open. De g...
-
Van oude aardappelkistjes tot telefoonnummers uit de jaren zestig, het MEC houdt bijzondere expositie
FLEVOLAND • Za 7 december • Zaterdag 07 decemberHet Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) Dronten opent in februari 2025 een nieuwe expositie over de geschiedenis van de IJsselmeerpolders. Er zijn allerlei oude apparaten te zien. Nu is MEC op zoek naar...