Plannen voor echte slibverwerkingsfabriek na proef in Almere
Een proef met een speciale slibzuiveringsinstallatie bij Waterschap Zuiderzeeland gaat mogelijk leiden tot de bouw van een unieke fabriek. Het gaat om een nieuwe installatie die biogas en kunstmest haalt uit slibafval van waterzuiveringen. Na verschillende testen wordt nu gewerkt aan plannen om een volledige fabriek te bouwen in Flevoland.
Het begon in 2018 met een heel kleine proefopstelling bij de waterzuiveringsinstallatie in Almere. Met een zogenoemde Torwash-installatie. Daar lukte het om biogas en kunstmest te winnen uit het zuiveringsslib.
Dit slibafval bestaat uit al het organische materiaal dat uit rioolwater wordt gehaald. Dat gaat dan bijvoorbeeld om ontlasting, bladeren en groenten.
Testen in Noord-Brabant afgerond
Na de succesvolle eerste proef in Flevoland werd bij Cuijk in Noord-Brabant een wat grotere installatie gebouwd. De testen daar zijn inmiddels ook met succes afgerond. "We hebben hier een kleine 500 kilo slib per uur kunnen verwerken", vertelt Levien de Legé, één van de initiatiefnemers voor de Torwash.
Er worden nu eerst plannen gemaakt voor een volledige fabriek in het Gelderse Eerbeek. Die fabriek moet er over twee jaar staan. Daarna wordt er dus mogelijk ook een fabriek gebouwd in Lelystad.
De onderhandelingen hierover lopen nog. "De Torwash gaat in de toekomst zeker zo’n 100 miljoen euro per jaar besparen bij de waterschappen", zo verwacht De Legé.
Snelkookpan
Torwash is een soort snelkookpan waarin het slib tot een temperatuur van 200 graden wordt opgewarmd. Dat proces neemt 30 minuten in beslag. Door de verhitting verdampt veel water. Het opgedroogde slib is daardoor minder zwaar en slinkt.
Het restwater dat vrijkomt, bevat stoffen die kunnen dienen als biobrandstof. Ook kan het worden gebruikt als vervanger van kunstmest. Het bevat namelijk dezelfde groeizame stoffen.
De nieuwe techniek levert ook financiële voordelen op. Waterschappen geven nu miljoenen euro's per jaar uit, om de grote hoeveelheden nat slib te laten verbranden. Dankzij de nieuwe machine blijft er minder slib over, waardoor de verbrandings- en transportkosten ook flink omlaag gaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Zonder enige ervaring spelen in een orkest, het kan in Biddinghuizen
BIDDINGHUIZEN • Zo 10 november • Zondag 10 novemberMuziekvereniging Maris Sonores organiseert het Nieuw Talent Orkest Biddinghuizen, een speciaal project voor volwassenen die een blaas- of slagwerkinstrument willen leren spelen. Daarvoor gebruikt de v...
-
Nog plek voor meer 'prima mensen' bij kunstwerk met duimen omhoog
BIDDINGHUIZEN • Za 9 november • Zaterdag 09 novemberHet monument voor Prima Mensen is af, maar kan ook nog groeien. Dat vindt kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries van zijn kunstwerk op de Harderdijk bij Biddinghuizen. Het vijf meter hoge kunstwerk...
-
Modelspoorclub De Vrienden blijft sporen dankzij nieuw onderkomen in Almere
ALMERE • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberDe modelspoorclub De Vrienden uit Almere heeft een nieuwe plek gevonden in de Cultuurdome in Almere Buiten. De modelspoorliefhebbers dreigden dakloos te worden na een forse huurverhoging van hun onder...
recent nieuws
-
Oud wordt nieuw in Dronten: transformatie van bedrijventerrein De Noord tot woonwijk Hanzekwartier krijgt vorm
DRONTEN • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberAls je over De Noord in Dronten rijdt, zie je allemaal bedrijvigheid. Waar aan de ene kant van de weg nog oude bedrijfspanden staan, verrijzen aan de andere kant spiksplinternieuwe appartementencomple...
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...