Grote verbouwing op komst voor busstation Almere Centrum

ALMERE • Ma 28 oktober 2024 | 11:59 • Maandag 28 oktober 2024 | 11:59

Het busstation in Almere Centrum gaat waarschijnlijk flink verbouwd worden. De gemeente wil het gebied moderner en beter maken, zodat het klaar is voor de toekomst.

Er moeten meer haltes komen voor de grotere bussen, en alles wordt zo ingedeeld dat de bussen makkelijker kunnen rijden. Naar verwachting moet het nieuwe busstation ergens in 2027 klaar zijn.

De verbouwing is aangekondigd in visiedocumenten van de gemeente. De raad moet daar wel eerst nog akkoord op geven. Naar verwachting komen de uitgewerkte plannen voor het verbouwde busstation begin volgend jaar.

Een uitdaging
Het wordt een flinke klus en is best een uitdaging. Dit omdat er veel verschillende soorten bussen stoppen, van 12-meterbussen tot de langere 18-meterbussen. De indeling van de haltes en de routes moet goed geregeld worden, zodat alles soepel blijft lopen.

Ook wordt er gekeken hoe het gebied beter bestand kan worden tegen regen en hitte, zodat het station langer meegaat.

Een ruwe schets van de plannen

Gemeente Almere
Fysieke en sociale veiligheid verbeteren
Een woordvoerder van de gemeente laat weten: "Het huidige busstation is meer dan 15 jaar oud, en daarmee gedateerd. Het Stationsplein en Mandelaplein zijn in de afgelopen jaren grondig vernieuwd. Het busstation zal daarom een metamorfose ondergaan ter verbetering van de fysieke en sociale veiligheid. Het moet een aangenamere plek worden, overdag en in de avond."

Volgens de woordvoerder moeten er ook nieuwe wachtplekken komen die worden aangekleed met nieuw meubilair, deels omringd door groen en kunst. "De bestrating en verlichting worden beter op elkaar afgestemd waardoor ook het verschil tussen de delen onder en buiten het treinstation minder groot zijn. De oversteekplekken worden overzichtelijker en beter vindbaar zodat reizigers op meer voorspelbare locaties kunnen oversteken."

Wat betekent dit voor de reizigers?
De definitieve plannen zijn naar verwachting begin 2025 klaar, en daarna zullen de werkzaamheden beginnen. Het is nog niet precies duidelijk hoeveel overlast er zal zijn voor reizigers, maar de gemeente probeert dit zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de bouw kunnen sommige haltes verplaatst worden of tijdelijk niet gebruikt worden.

"De bouw zal in fases worden uitgevoerd. De aspecten bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie staan daarin centraal. Per fase wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om het station op een veilige manier bereikbaar te houden met de bus", aldus de gemeentewoordvoerder.

Al eerder vertraging bij het treinstation
De verbouwing van het treinstation Almere Centrum, dat direct naast het busstation ligt, is in 2023 afgerond. Dat project liep flink uit, onder andere door corona en problemen met de liften. Bouwmanager Erwin de Boer noemde het een "monsterklus".

Alles werd aangepakt, van de vloer tot de fietsenstallingen, die nu plek bieden aan meer dan 3.000 fietsen. Het nieuwe busstation moet net als het treinstation klaar zijn voor de toekomst, met betere voorzieningen en een moderner uiterlijk.

Dit verhaal is gemaakt door Vincent Smit. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel