Ruiters worstelen met geblokkeerde routes in Almere: 'Kan gevaarlijk zijn'
Almeerse ruiters maken zich grote zorgen over de ruiterpaden in de stad. Staatsbosbeheer heeft sinds kort een deel van de routes afgesloten met grote boomstronken omdat die 'te onveilig zouden zijn'. Maar de afsluiting leidt tot veel onduidelijkheid onder ruiters; want, wat mag nu wel en wat mag niet?
"Oh, daar kunnen we niet doorheen..." Tijdens hun bosrit ontdekken twee ruiters toevallig de afsluiting van Staatbosbeheer. "Dit is gewoon onveilig", stelt één van de rijders. Niet alleen de ruiters werden verrast door de stronken, ook de paarden hadden de afsluiting niet verwacht. Eén van de paarden schrikt zelfs zo erg dat het begint te bokken en te springen.
Verbaasd over geblokkeerde paden
"Ja, dat krijg je dan", zegt Anjo van Stralen die van een afstand naar de stronk kijkt. Samen met andere bezorgde ruiters wil zij in gesprek met Staatsbosbeheer.
Terwijl de twee paardenliefhebbers een ander pad zoeken, uit Van Stralen haar verbazing over de afsluitingen. "Paarden zijn dat gewoon niet gewend. Voor ongeoefende ruiters kan dat zelfs gevaarlijk zijn." Ze laat zien hoe het ruiterpad in Almere Overgooi voor een paard moeilijk te navigeren valt.
Of eigenlijk voormalig ruiterpad. Het pad is eigendom van Staatsbosbeheer, maar die is gestopt met het onderhoud van de route. Sinds begin dit jaar heeft de beheerder de ruiterpaden 'teruggegeven aan de natuur', waardoor die zijn overwoekerd en volgens de natuurbeheerder niet meer veilig zijn voor ruiters.
"Een aantal stukken is inderdaad flink verslechterd", laat boswachter Amy Zeeman weten. "En omdat het een rondje is, hebben we alles afgesloten."
Extra verwarrend
De gemeente Almere heeft ook ruiterpaden in beheer die de stad ook zelf onderhoudt. Voor manege-eigenaar Ron Pool maakt dat het extra verwarrend. "Dat is eigenlijk heel gek. Want dan heb je een stuk van 100 meter ruiterpad van Staatsbosbeheer, en dan weer een stuk van de gemeente." Voor de ruiters is het nu onduidelijk waar ze wel en niet mogen rijden.
Dat bevestigt ook boswachter Zeeman. "Helaas betekent de afsluiting ook dat we eigenlijk geen ruiters meer kunnen verwelkomen in de bossen. Wij willen voorkomen dat mensen zich bezeren."
Patstelling
Het gevolg is een patstelling tussen Staatsbosbeheer aan de ene kant en de manegehouders en de ruiters aan de andere kant. Pool hoopt dat ze er snel uitkomen samen. "Wij willen gewoon één ruiterpad. Het maakt ons niet uit van wie dat is."
Initiatiefnemer Anjo van Stralen hoopt ook dat het zo snel mogelijk wordt opgelost. "Want onverwachte boomstronken op ruiterpaden, vinden paarden zelf ook niet al te leuk."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Heeft het zin om je te verzetten tegen een afvalboete?
FLEVOLAND • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberAfval moet in de container. Is die vol, dan moet je je afval weer mee terug nemen en wachten tot de ondergrondse container wordt geleegd. Zet je in plaats daarvan je afvalzak naast de container, dan k...
-
De verborgen wereld van verslaafden; wandeling langs veilige naalden en opvangplek
ALMERE • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberOp de balie wordt een steriel verpakte naald neergelegd. Ook andere hulpmiddelen die drugsgebruikers nodig hebben worden erbij gehaald. Het 'spul' zelf wordt niet uitgedeeld. De medewerker van verslav...
-
Nieuwe eigenaren voor Urker cafetaria, maar de bamibal blijft hetzelfde
URK • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberSommigen kennen het op Urk als De Muggies, anderen als De Meuntjes maar boven de deur van de cafetaria staat Gebr. Meun. Al 34 jaar is eigenlijk alles hetzelfde; de inrichting, de zelfgemaakte bamibal...