Walibi grijpt in na geweld tegen 'horror-acteurs'

BIDDINGHUIZEN • Za 26 oktober 2024 | 20:03 • Zaterdag 26 oktober 2024 | 20:03

Walibi Holland in Biddinghuizen neemt extra maatregelen om geweld tegen zogeheten horroracteurs tegen te gaan. Dat zegt directeur Mascha Taminiau. Aanleiding is een nieuw zerotolerance-beleid om de acteurs beter te beschermen.

Het is dit weekend en komende week topdrukte bij Walibi. Meer dan 20.000 mensen worden er bij elkaar verwacht op de Halloween Fright Nights, een jaarlijks terugkerend griezelevenement waarbij acteurs verkleed gaan om bezoekers de stuipen op het lijf te jagen.

Nepzwaard pakken
Jeffrey Koerhuis is al jarenlang horroracteur. Dit jaar speelt hij net als vorig jaar een piraat. "Ik ga de mensen dan weer laten schrikken, dat is echt een fantastische baan", zegt hij tegen NOS Stories. Toch zit er de laatste tijd ook een keerzijde aan zijn werk. "Ja, ik heb ook wel eens wat meegemaakt." Koerhuis legt uit dat er wel eens mensen zijn nepzwaard probeerden af te pakken. "Dan komt het tot een klein handgemeen, bezoekers zitten aan je." Hij roept dan de beveiliging en dan worden mensen het park uitgezet.

Dit verhaal van Koerhuis staat niet op zichzelf, blijkt uit onderzoek van de NOS. Meerdere huidige en voormalige acteurs zeggen dat er regelmatig incidenten zijn met bezoekers. Soms leiden de incidenten ook tot vechtpartijen.

Niet meer incidenten, ook niet minder
Directeur Mascha Taminiau is bekend met de incidenten en zegt dat het geen nieuw fenomeen is. "We weten dat er elk jaar incidenten zijn, maar we weten niet of die incidenten stijgen of dalen." Ze legt uit dat er dit jaar voor het eerst een zerotolerance-beleid is op het gebied van incidenten met horroracteurs. Dat betekent dat bezoekers zonder pardon het park worden uitgezet als er incidenten zijn.
Zowel Taminiau als Koerhuis geven aan dat het echt om incidenten gaat en beiden vinden dat elk incident er een teveel is. Eerder deze week vertelde acteur en influencer, Quincy Voorhout, over een incident dat hij meemaakte. Hij schreef op Instagram dat hij een dag niet kon werken omdat iemand hem aangevallen had met een metalen pijp. "Dit vind ik oprecht zo jammer, omdat wij als scare actors ons door zulke acties minder veilig voelen", schrijft hij op Instagram.

Koerhuis denkt dat het komt omdat mensen zich zo nodig willen bewijzen. "Ik heb het idee dat mensen aan anderen willen laten zien hoe stoer ze zijn, dat ze kunnen laten zien dat ze boven een ander staan. Gewoon schoppen tegen de gevestigde orde aan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel