Ambitie in Almere: 42.000 huizen erbij in vijftien jaar, waarvan 30 procent sociale huur

ALMERE • Vr 25 oktober 2024 | 16:05 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 16:05

Almere wil de woningbouw versnellen. In 2040 moet de stad gegroeid zijn van 92.000 naar 134.000 woningen, waarvan dan 30 procent bestaat uit sociale huurwoningen.

Dat is de ambitie van wethouder Paul Tang, die de gemeenteraad daarover vrijdag een voorstel heeft gestuurd. De versnelling zou in heel Almere passende en betaalbare woningen moeten opleveren.

Momenteel is het percentage sociale huurwoningen 26,6 procent, maar dat moet snel omhoog. Wethouder Tang: "We willen heel graag een Almere voor iedereen, ongeacht je inkomen en je opleiding."

Het gaat om dichtere bebouwing in gebieden als Overgooi, Odeonveld, Hortus en het Kasteel. Ook kunnen er volgens het college extra woningen worden gebouwd in de buurt van de NS-stations Poort, Muziekwijk, Parkwijk en Oostvaarders. Tang: "We moeten echt spijkers met koppen slaan. Samen met woningcorporaties zoeken we naar duizend extra woningen op korte termijn."

Verder wil het college voorrang geven aan woningbouwprojecten die snel uitvoerbaar zijn. "Er zijn te veel projecten in de stad die 6, 8 of 10 jaar duren. Daar moeten we mee stoppen." Haalbare projecten zullen door ambtenaren snel worden opgepakt. De overige belanden voorlopig op de plank.

Vol elektriciteitsnet
Het stroomnet van Almere raakt vol door de toenemende energievraag. Netbeheerder Liander staat voor de grote puzzel om alle bedrijven en toekomstige nieuwbouw van elektriciteit te voorzien. Maar Tang is daarover optimistisch: "Het is een probleem dat zich wel moet gaan oplossen. We kunnen niet jarenlang met het probleem blijven zitten. Met volle ambitie gaan we aan de slag om ook die problemen op te lossen."

Trendbreuk
Het college hoopt op een trendbreuk in de woningbouw en wil hier zo snel mogelijk met de gemeenteraad over overleggen. Daarna wil de wethouder met woningcorporaties concrete afspraken maken. Ook zal met netbeheerder Liander nauw worden overlegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel