Financiering rond voor berging resten Britse bommenwerper

DRONTEN • Do 24 oktober 2024 | 20:07 • Donderdag 24 oktober 2024 | 20:07

De gemeenteraad van Dronten heeft donderdagavond 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de berging van vliegtuigresten in het Van Veldhuizenbos in Dronten. Dat betekent dat de financiering nu rond is. Het ministerie van Defensie heeft namelijk ook 750.000 euro beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken.

De resten werden al in 2022 gevonden. In september bleek dat ze waarschijnlijk afkomstig zijn van een Britse Avro Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Ook werden er bomscherven gevonden.

Omdat er mogelijk munitie tussen de resten ligt en sommige vliegtuigonderdelen schadelijke stoffen kunnen bevatten, heeft de gemeente hekken en waarschuwingsborden geplaatst rond de locatie.

Eerder zei Coen Cornelissen, Stafofficier Vliegtuigberging bij Vliegbasis Woensdrecht, dat er jaarlijks nog ongelukken gebeuren door ontploffende munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. "Ik zeg altijd: Wees vertrouwd met munitie, maar vertrouw het nooit", zei Cornelissen. "Blijf er gewoon vanaf, markeer het voorwerp en waarschuw de politie. Die haalt de echte experts erbij: de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie."

Hoewel het geld nu bij elkaar is, kan de berging nog niet direct beginnen. Er zijn namelijk nog diverse onderzoeken nodig en er moeten bomen en struiken weggehaald worden op het perceel waar de resten zijn gevonden. De daadwerkelijke berging staat in november 2025 gepland.

Lees meer: Resten Britse bommenwerper gevonden in bos Dronten, vindplaats afgezet vanwege explosiegevaar

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel