Oud-directeur ruimtelijke ordening: 'Maak een hele nieuwe polder'

ALMERE • Do 24 oktober 2024 | 16:33 • Donderdag 24 oktober 2024 | 16:33

Heeft Flevoland er straks een vierde polder bij? Als het aan Henk Licher ligt wel, schreef hij vanmorgen in een ingezonden brief aan het Parool. Hij was jarenlang directeur ruimtelijke ordening bij de Provincie Flevoland.

Het zou volgens hem weleens de oplossing kunnen zijn voor het woningtekort in Almere en Amsterdam én voor het eindeloze gesteggel over Pampus en de IJmeerverbinding.

IJmeerverbinding
Plannen om huizen te bouwen in de toekomstige wijk Almere Pampus zijn er al langer: Almere ziet daar kans om 30.000 woningen te bouwen.

Maar de gemeente wil dan ook een IJmeerverbinding: een auto-, metro- of treinverbinding naar Amsterdam. De A6 loopt nu tijdens de spits namelijk al snel vol, laat staan als er nog eens duizenden Almeerders bij komen.

Maar de komst van die verbinding is onzeker: het Rijk wil er geen geld voor reserveren, de gemeente Amsterdam staat niet te springen, en ook de Gedeputeerde Staten van Flevoland zien het niet zitten.

Dit plan ligt stil

Naar de tekentafel
Maar wat als Almere er wél huizen bij kan bouwen, daar géén IJmeerverbinding voor nodig is en er óók geen extra verkeer over de A6 hoeft? Met die gedachte ging Henk Licher naar de tekentafel. Het resultaat: een idee om een gedeelte van het IJmeer droog te leggen.

"Je kan daar 20.000 hectare aan land winnen, dat is even groot als Almere nu is", zegt Licher. Op die nieuwe polder kan dan Pampus-Stad gebouwd worden. Volgens Licher is er ruimte voor 200.000 huizen.

"We hebben woningnood, maar eigenlijk is dat vooral locatienood. We zijn afgestapt van het bouwen op locaties buiten de steden, maar in de steden begint de ruimte op te raken." Als er te weinig ruimte is, moet je gewoon meer ruimte maken, is Lichers idee.

Idee ligt gevoelig
Dat het idee gevoelig ligt ziet hij wel in: "Ik heb al talloze reacties gekregen en vele daarvan namen me het kwalijk dat ik een stukje natuur van Nederland afneem." De polder zou namelijk midden in een Natura-2000 gebied komen.

"Maar kijk eens naar de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden: die twee fantastische gebieden waren er niet geweest als de polders er niet waren. Als we 20.000 hectare inpolderen, kunnen we daar een mooi stuk natuur aan toevoegen."

Volgens Licher moeten het Rijk, de provincies en de gemeenten Almere en Amsterdam de handen ineenslaan om met dit project aan de slag te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel