In Flevoland is het soms mistiger dan in andere provincies en dat is goed te verklaren

FLEVOLAND • Do 24 oktober 2024 | 13:51 • Donderdag 24 oktober 2024 | 13:51

Wie de afgelopen dagen de provincie in of uit reed toen het mistig was, is het misschien wel opgevallen: in Flevoland is het soms mistiger dan in andere provincies. Onze weerman Robert de Vries weet hoe dat zit.

Het komt volgens hem omdat Flevoland lager ligt dan omringende provincies. "Mist ontstaat als de lucht sterk afkoelt. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht en zakt daardoor naar het laagste punt. Doordat Flevoland een soort van kuil is, glijdt de mist Flevoland in."

De weersomstandigheden waren de afgelopen dagen het ideale recept voor een dikke mistlaag. "De zon is deze tijd van het jaar niet zo sterk meer. Daarnaast was het helder en windstil. Daardoor koelde het ontzettend snel af. De lucht was verzadigd met vocht waardoor er uiteindelijk mist kon ontstaan.

Warme vaarten, sloten en tochten
De vele mist in Flevoland is ook het gevolg van het vele water waar de provincie over beschikt. Denk bijvoorbeeld aan alle vaarten, sloten en tochten. En dan heb je ook nog het IJsselmeer. "Al dat water is in deze tijd van het jaar relatief warm en dat geeft veel vocht af in de lucht."

Volgens De Vries is er aankomende zaterdag opnieuw kans op mist, als de weeromstandigheden daarvoor gunstig blijven. "Maar dat blijft altijd afwachten." Mist laat zich lastig voorspellen en de weermodellen hebben daar soms behoorlijk wat moeite mee, ook wanneer het gaat oplossen.

Wanneer het mistlicht aan?
Als het mistig is, ben je al snel geneigd om je mistlampen aan te zetten van de auto. Alleen mag dat pas als het zicht tot een bepaalde afstand belemmerd is. "Mistlampen aan de voorkant zet je aan bij zicht minder dan tweehonderd meter. De mistlampen aan de achterkant gaan pas aan als het zicht minder is dan vijftig meter", weet De Vries.

Een handige tool om in te schatten hoe slecht je zicht is, zijn de hectometerpaaltjes langs de weg. Tussen elk hectometerpaaltje zit honderd meter. Zie je minder dan twee paaltjes, dan mogen de mistlampen aan.

Zeewolde

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel