Verzakte grond oorzaak van ingestorte rioolbuizen in Waterwijk Almere

ALMERE • Do 24 oktober 2024 | 11:58 • Donderdag 24 oktober 2024 | 11:58

In de Almeerse Waterwijk zijn eerder dit jaar twee rioolbuizen onder de busbaan door verzakking ingestort, wat direct gevaar opleverde voor de omgeving. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde kwartaalrapportage van de gemeente.

Om dit probleem snel aan te pakken, zijn de riolen dichtgeschuimd. Hierdoor was het tijdelijk niet mogelijk om rioolwater af te voeren vanuit een deel van de wijk.

Om dit op te vangen, werden dagelijks grote trailers ingezet om het rioolstelsel leeg te rijden, wat voor extra kosten zorgde.

Verzakking
Uit navraag van 1Almere bij de gemeente blijkt dat de instorting van de rioolbuizen werd veroorzaakt door verzakking, waardoor er grond in de buizen terechtkwam en het afvalwater niet goed meer kon doorstromen.

Dit verhoogde het risico op verdere verzakkingen, vooral onder de busbaan. Om de veiligheid van het verkeer te waarborgen, werd besloten de riolen af te sluiten en de busbaan tijdelijk buiten gebruik te stellen.

Huishoudens niet zonder afvoer
Volgens wethouder Jesse Luijendijk is er geen moment geweest waarop huishoudens zonder rioolafvoer kwamen te zitten. De dagelijkse inzet van wagens zorgde ervoor dat het afvalwater werd afgevoerd terwijl de riolen afgesloten waren.

Inmiddels zijn de noodzakelijke reparaties afgerond en is het riool hersteld. De busbaan is weer open voor verkeer en de gemeente blijft het rioolstelsel inspecteren om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Dit verhaal is gemaakt door de redactie van 1Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel