Floriade: deze mensen worden gehoord in de raadsenquête over het debacle

ALMERE • Do 24 oktober 2024 | 10:36 • Donderdag 24 oktober 2024 | 10:36

Een lijst met zestien namen en allemaal hebben ze iets te maken met de Floriade. Vanaf 4 november worden zij gehoord over het verloop van de land- en tuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere werd gehouden.

Onder anderen oud-burgemeester Annemarie Jorritsma, Floriade-directeur Hans Bakker en oud-wethouder financiën Julius Lindenbergh staan op de lijst. Drie weken lang gaat een commissie van vijf raadsleden de bestuurders, politici en medewerkers van de Floriade horen in een raadsenquête.

De Floriade werd in 2022 gehouden en zorgde voor tientallen miljoenen euro's verlies. Dat kwam vooral door de tegenvallende bezoekersaantallen. Het evenement werd een groot financieel debacle voor Almere.

Raadsenquête
Een raadsenquête is het zwaarste middel dat een gemeenteraad kan inzetten om iets te onderzoeken. Betrokkenen kunnen onder ede worden gehoord en zijn dus verplicht de waarheid te spreken. Liegen onder ede heet 'meineed' en is strafbaar met een gevangenisstraf tot wel zes jaar.

De raadsenquête is de lokale variant van een parlementaire enquête, zoals de Tweede Kamer dat heeft gedaan naar gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire.

Wie worden er wanneer gehoord?
Er zijn in totaal zestien mensen uitgenodigd, verspreid over acht dagen. Op elke enquêtedag wordt er één betrokkene gehoord vanaf 10.00 uur en één vanaf 14.00 uur.

Maandag 4 november: oud-burgmeester Annemarie Jorritsma en programmadirecteur Henk Meijer
Woensdag 6 november: oud-wethouder Mark Pol en programmadirecteur Remko Schnieders
Vrijdag 8 november: oud-directeur Jan Willem Griep en oud-wethouder Tjeerd Herrema

Maandag 11 november: oud-wethouder Jaap Lodders en oud-wethouder Loes Ypma
Woensdag 13 november: oud-burgemeester Franc Weerwind
Vrijdag 15 november: oud-directeur Martijn Rengelink en oud-algemeen directeur Hans Bakker

Maandag 18 november: oud-voorzitter Raad van Commissarissen Eric van der Burg en oud-wethouder Julius Lindenbergh
Woensdag 20 november: oud-wethouder Jan Hoek en oud-burgemeester Ank Bijleveld

De commissie heeft Weerwater CV ook uitgenodigd, namelijk voor 13 november. Dat is de combinatie van vastgoedbeheerder Amvest en projectontwikkelaar Dura Vermeer, die een woonwijk zou bouwen op het voormalige Floriade-terrein. Weerwater CV wil echter niet meewerken een openbare verhoren maar zijn daartoe ook niet verplicht.

Alleen politici, bestuurders en ambtenaren zijn verplicht om mee te werken aan een raadsenquête. Overige personen kunnen wel gevraagd worden om gehoord te worden, maar zijn niet verplicht om op te komen dagen.

De raadsenquête wordt live uitgezonden door Omroep Flevoland. Op de website en app wordt een liveblog bijgehouden tijdens de verhoren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel