Loofhuttenfeest in Almere: 'Laten we uit ons dak gaan'

ALMERE • Ma 21 oktober 2024 | 15:30 • Maandag 21 oktober 2024 | 15:30

"Laten we uit ons dak gaan en niet rekening houden met de omstandigheden. Gewoon feestvieren!" Woorden van rabbijn Moshe Stiefel zondagavond tijdens het Loofhuttenfeest bij de Joodse synagoge in Almere.

Met het Loofhuttenfeest viert de Joodse gemeenschap de zoektocht naar het heilige land. Eigenlijk een groot feest, maar sinds 7 oktober 2023 is de spanning voelbaar in de Joodse gemeenschap. Op die dag was de grootschalige aanval van Hamas op Israël.

"Het inderdaad lastig. Het is moeilijk," zegt de rabbijn die natuurlijk ook oog heeft voor de dagelijks werkelijkheid. "Maar we doen niet alleen aan makkelijke dingen. Juist nu hebben we de plicht om extra vrolijk te zijn."

Praten over de situatie in Israël
Zoals altijd was er ook dit jaar veel muziek tijdens het Loofhuttenfeest. Hoewel je - los van de kinderen en af toe de rabbijn - niet veel mensen zag dansen. Ze staan in groepjes bij elkaar.

"Het gesprek gaat vooral over Israël", zegt een mevrouw die zelf niet-Joods is en met anderen praat over de situatie van een vriendin in het land. Ze is in Almere op uitnodiging van de rabbijn.

Anders dan vorige jaren
"Het is anders dan voorgaande jaren", zegt een Joodse man die ook op het Loofhuttenfeest is. "Alsof je niet meer weet hoe je het moet vieren... Omdat mensen op straat leven. Ik vind het heel erg."

De verwachting was dat er minder mensen naar het feest zouden komen. Er zijn inderdaad veel minder Joden aanwezig zeggen verschillende bezoekers. Ze zouden zich onveilig voelen en vinden het ongepast om feest te vieren zolang er gijzelaars vastzitten.

Toch is het terrein vol. Er zijn namelijk ook veel bezoekers die meeleven met de gemeenschap, onder andere christenen uit Urk en Friesland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel