Adembenemende prestaties bij freedive-wedstrijd in Almere

ALMERE • Zo 20 oktober 2024 | 17:23 • Zondag 20 oktober 2024 | 17:23

Hoe lang kun je onder water blijven op één enkele ademteug? Dat is de uitdaging bij freediven. Sporters lieten zondag hun beste kunnen zien tijdens de International Freedive Pool Competition in het zwembad van Almere Stad.

Freedivers uit binnen- en buitenland zijn er voor naar Almere gekomen. Wat je aan score haalt, telt mee voor je plekje op de internationale ranglijst. Eén van de deelnemers is Sebastian Tjeerde uit Amsterdam.

Hij vond vooral starten met freediven lastig, zegt hij. "Je krijgt allerlei sensaties en gevoelens in je lichaam waar je mee moet leren omgaan." Maar als je als freediver de goede technieken oefent, dan boek je al snel resultaat, zegt hij. "Ik heb weleens 5 minuten en 41 seconden gehaald", lacht Tjeerde.

Stilliggen of baantjes trekken
Voor wie denkt dat dat heel lang is, het wereldrecord ligt op 12 minuten, zegt Remco Roelofs van de organisatie. Dat record is gehaald in de discipline 'static'. Dat heeft veel weg van zo stil mogelijk in het water liggen, met je gezicht naar beneden. Deze discipline wordt in Almere gedaan naast de discipline 'dynamic'. Dat betekent dat de freedivers zoveel mogelijk meters proberen te maken onder water. En dat kan met of zonder vinnen.

Diepterecord: 214 meter
"Ik verwacht dat we in Almere wel tijden zullen zien van tegen de 6 minuten voor 'static', zegt Remco Roelofs. De derde discipline is duiken in de diepte, maar dat gaat niet in een zwembad. Het wereldrecord voor de diepste freedive is in handen van de Oostenrijker Herbert Nitsch. Hij dook in 2007 in Griekenland naar een diepte van 214 meter, op één ademteug

'Het is een wedstrijd met jezelf'
"Freediven heeft iets verslavends", vindt sporter Geoffrey Habets. "Kan ik dat wel? Hoe lang kan ik dat?" Habets noemt freediven vooral een wedstrijd met jezelf. "Het is een mindgame, een spelletje in je hoofd. Je leert heel goed om je ademprikkels uit te stellen."

Tijdens de duik voel je je lichaam protesteren, vervolgt hij. "Je krijgt samentrekkingen in je middenrif. Je krijgt slikbewegingen in je keel. Daar moet je mee om leren gaan."

De lol van het freediven zit in de competitie, zegt Remco Roelofs van de organisatie. "Een hardloper wil eerst opbouwen in afstand. En daarna wil hij sneller worden. Dit is eigenlijk hetzelfde. Het is een mentale uitdaging. Je weet dat je moet ademen. Die prikkel, die komt. En daar moet je mee leren 'dealen'. Dat is het mentale."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel