Vluchten met historische Dakota gaan toch door maar dan met een select gezelschap

LELYSTAD • Zo 20 oktober 2024 | 13:33 • Zondag 20 oktober 2024 | 13:33

De "Prinses Amalia", de historische Douglas Dakota, keert toch weer terug naar Lelystad Airport. Het toestel krijgt het luchtvaartmuseum Aviodrome als nieuwe thuisbasis.

Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens een afscheidsbijeenkomst van DDA Classic Airlines op Schiphol Oost. De Dakota met registratie PH-PBA maakte afgelopen woensdag de laatste vlucht, omdat de luchtvaartmaatschappij er eind dit jaar helemaal mee stopt.

De Dutch Dakota Association heeft hier eerder dit jaar toe besloten, omdat de kosten voor het vliegen met de tachtig jaar oude Douglas DC-3 steeds hoger worden. Ook heeft de vereniging volgend jaar niet langer de beschikking over een hangar op Schiphol Oost. Verder zijn veel onderhoudstechnici flink op leeftijd. Bij elkaar een aantal redenen om te stoppen.

Beperkt aantal rondvluchten
Er is nu toch een oplossing gevonden om door te vliegen met het historische vliegtuig. DDA-voorzitter Feije Jaski kondigde zaterdag aan dat Aviodrome vanaf Lelystad Airport af en toe rondvluchten gaat verzorgen, maar uitsluitend voor donateurs en sponsors. Losse tickets aan passagiers worden dus niet langer verkocht.

De Dakota is momenteel eigendom van de Stichting PBA. Dat blijft zo, maar de bestuursleden van de DDA worden geleidelijk opgevolgd door mensen van het Aviodrome, zo zegt Jaski tegen Omroep Flevoland. Er komt een aparte organisatie, die voor Aviodrome met vrijwilligers een aantal vluchten per jaar gaat verzorgen.

Een aantal technici van DDA blijft het onderhoud doen. Volgens Jaski vinden zij het niet bezwaarlijk om af en toe naar Lelystad Airport te reizen. Aanvankelijk was de reistijd op wekelijkse basis voor hen wel een probleem, omdat de meeste technici rond Schiphol wonen.

Het Aviodrome heeft aangegeven dat zij in de T2-Hangaar plaats gaat maken om de Dakota te kunnen stallen, zegt Jaski. In de hangar wordt al onderhoud aan andere vliegtuigen gedaan en staan toestellen in opslag.

In 2021 maakten we nog deze televisiereportage (aan boord) van de Dakota:

Tweede terugkeer
De Dakota heeft Lelystad Airport al twee keer eerder als thuisbasis gehad. In 2009 verhuisde de DDA naar het Aviodrome om te fuseren met het luchtvaartthemapark. Dat ging in 2011 failliet en werd overgenomen door Libéma, de eigenaar van verschillende attractieparken. Daarop ging de DDA met toen nog haar twee Dakota's terug naar Schiphol-Oost. Ook verkocht zij een Douglas DC-4 aan het Aviodrome.

In 2016 keerde de DDA terug naar Lelystad en kreeg de "Prinses Amalia" een onderkomen in de hangar van de Catalina, een historisch watervliegtuig dat in beheer was van een stichting. Toen die de Catalina én hangar verkocht, moest de DDA op zoek naar een ander onderkomen. Dat werd uiteindelijk in 2021 weer gevonden op Schiphol-Oost.

Het nieuws dat de Dakota naar het Aviodrome gaat kreeg zaterdag bij het afscheidsfeest een luid applaus, aldus Jaski. De DDA heeft overwogen om het vliegtuig te verkopen aan een Engelse partij, maar de overname door Aviodrome had de voorkeur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel