Brandweer Urk rukt uit naar nieuwe kazerne

URK • Za 19 oktober 2024 | 16:50 • Zaterdag 19 oktober 2024 | 16:50

De brandweer op Urk is verhuisd naar de nieuwe kazerne. Met het overbrengen van de brandweerpakken, helmen en voertuigen is de verhuizing voor het grootste deel afgerond. "We zullen bij calamiteiten vanaf vandaag vanuit de nieuwe kazerne uitrukken", zegt Pieter Pruiksma van de brandweer. 

De nieuwe kazerne is gevestigd aan de Industrierondweg. Deze locatie is een stuk groter dan de oude aan De Noord. Die kazerne was te klein geworden. Zo moest één van de brandweerwagens worden gestald op het terrein van Gemeentewerken omdat er geen ruimte was in het oude pand.

Dit is de oude kazerne...

...en dit is de nieuwe.

De nieuwe kazerne is ruim van opzet en van alle benodigdheden en gemakken voorzien. Er is een ruime hal voor de brandweerauto's. Er is een grote kleedruimte voor alle brandweerpakken en helmen. En één deur verder is een aparte ruimte voor het bewaren en schoonmaken van alle duikpakken en bijbehorende spullen.

Fitnessruimte
"Als de duikers terugkomen van een klus, dan moet alles goed worden afgespoeld. Dat kan hier goed." Daarnaast is er ruimte voor het drogen en bewaren van die duikkleding. Er is ook een nieuwe fitnessruimte ingericht. "Een brandweerman moet in goede conditie zijn", lacht Pruiksma.

Op de oude kazerne aan De Noord moesten de brandweerlieden hun fitnessruimte juist opgeven vanwege ruimtegebrek. Nu kunnen ze gebruik maken van een fitnessruimte waar een sportschool jaloers op kan zijn.

Van kantine naar huiskamer
De kantine op de eerste etage van de nieuwe kazerne moet nog een beetje worden aangekleed. De meubels staan er dan wel, maar er hangen nog geen foto's of schilderijtjes aan de muur.  "Daar zijn we mee bezig", zegt Pruiksma. De kantine moet gaan aanvoelen als een huiskamer, dat is de inzet.

"De kazerne is voor ons een tweede thuis. Je bent er veel. En als je terugkomt na een inzet, dan ga je in gesprek met de vrijwilligers om dingen te verwerken."

De brandweermannen willen nog een mooie grote houten tafel maken in die kantine, eentje waar ze met z'n allen aan kunnen zitten. "Dan gaan we ons brandweerlogo in die tafel graveren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel