Vijftien jaar vrijwillig repareren: 'We vonden zelfs een muizennest in een platenspeler'

LELYSTAD • Vr 18 oktober 2024 | 17:35 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 17:35

Wat moet je doen als één van je apparaten thuis stuk gaat? Je kan een nieuwe kopen, maar je kan kapotte apparatuur ook langsbrengen bij het Repair Cafe. De allereerste van Nederland bestaat vandaag vijftien jaar. Ook in Flevoland zijn Repair Cafés, waaronder in Lelystad.

In 2012 begon een aantal vrijwilligers in Lelystad. Eerst hadden ze een kleine ruimte in het oude postkantoor, maar dat was niet handig. "We moesten steeds al onze spullen meenemen, we hadden een kleine opslag, maar je wilt graag een eigen ruimte", zegt vrijwilliger en voorzitter Rolf Captijn.

Uiteindelijk kwam de vrijwilligersclub na een paar jaar terecht aan de Rode Klif. Volgens Captijn is het belangrijk dat er zo'n reparatiepunt is. "Mensen leren zo om te gaan met de spullen die ze gekocht hebben. Dat ze hem niet meteen weggooien, als er een storing in zit."

Pand aan Rode Klif.

'Meer schroefjes, minder lijm'
Captijn merkt dat steeds meer Lelystedelingen zich bewust worden van dat je apparaten soms ook nog gewoon kan maken. "Steeds meer mensen weten ons te vinden." Dat komt dan vooral door mond-tot-mondreclame en flyers die de vrijwilligersclub uitdeelt.

Geld kost het bijna niet om iets te laten fiksen. De club vraagt voor elke klus drie euro. "Of het nou een moeilijk karwei is of niet. Iedereen betaalt die bijdrage." Soms gebeurt het ook dat een apparaat niet meer te repareren valt. Dan haalt het café het apparaat verder uit elkaar en scheidt het afval.

Er zitten ook wel uitdagingen aan het werk. Volgens vrijwilliger Captijn maken fabrikanten het steeds moeilijker om een apparaat te laten repareren. Ze gebruiken nu vaak lijm, in plaats van schroeven. "En dan moet je met een slijptol te werk gaan, dat is niet handig."

Captijn wil dus ook graag dat fabrikanten weer de producten zo gaan maken dat ze makkelijk te repareren zijn. "De Europese Unie is nu ook bezig daarmee, dat alles wat meer reparabel moet worden", zegt vrijwilliger Rolf Captijn.

Muizennest in platenspeler
Het café in Lelystad telt 24 vrijwilligers. Sommige daarvan hebben ook hun eigen specialiteit. "De ene is weer goed in koffiezetapparaten, maar ik ben bijvoorbeeld weer gespecialiseerd in lampen", zegt Captijn.

In al die jaren zijn de reparateurs ook weleens rare dingen tegengekomen. "We kregen een keer een platenspeler die we moesten repareren. Er bleek toen een muizennest in te zitten. Wat bleek: de muizen hadden alle bedrading doorgebeten," zegt Captijn. "Maar na het repareren deed de platenspeler het weer als een zonnetje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel