Campingeigenaar Urk getroffen door verhoging toeristenbelasting, politiek blijkt ongevoelig

URK • Do 17 oktober 2024 | 18:17 • Donderdag 17 oktober 2024 | 18:17

De politiek op Urk ziet geen reden om de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting weer terug te draaien. De argumenten van een vertegenwoordiger van HISWA-RECRON, die namens Vakantiepark 't Urkerbos insprak tijdens een commissievergadering, bleken woensdagavond niet overtuigend genoeg.

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad van Urk na een motie van Gemeentebelangen en Hart voor Urk om de toeristenbelasting vanaf 2025 te verhogen van 1,60 naar 2,00 euro per persoon per nacht. Recreatieondernemers op Urk waren vooraf niet bevraagd over mogelijke gevolgen van de verhoging.

De politieke fracties hadden gekeken naar belastingtarieven in vergelijkbare gemeenten en daarbij zou Urk volgens de raadsleden ver achterlopen. Een verhoging ineens naar twee euro zou daarbij best te verdedigen zijn, als de opbrengsten maar naar toerisme- en recreatieprojecten zouden vloeien.

Verkeerde interpretaties
HISWA-RECRON kwam daarop in actie voor Vakantiepark 't Urkerbos. Volgens Gerdina Krijger worden kampeerders en de campingondernemers onevenredig hard getroffen door de in haar ogen forse verhoging. De argumenten waarmee de tariefverhoging door de raad kwam, zijn volgens haar daarnaast gebaseerd op een gebrek aan kennis en verkeerde interpretaties.

Volgens Krijger is het zo dat de meeste gemeenten in Nederland twee verschillende tarieven hanteren, één voor hotelovernachtingen en één voor kampeerverblijven. Dat laatste toeristentarief is in alle gevallen lager dan voor een hotelverblijf omdat de verhoudingen met de totaalprijs heel anders zijn.

Kampeerders betalen naar verhouding meer
Ze noemt een voorbeeld van een gezin met twee kinderen dat op de camping verblijft. Als een overnachting voor het gezin twintig euro kost, is het gezin daarnaast per nacht ook acht euro kwijt aan de toeristenbelasting. De belasting maakt dan ongeveer dertig procent uit van het totaalbedrag per nacht.

Voor prijsbewuste kampeerders kan dat al de doorslag geven om wel of niet naar Urk te komen. Zeker als omringende gemeenten een lagere toeristenbelasting hanteren voor kampeerders. Terwijl een toerist die een hotelovernachting van bijvoorbeeld honderd euro per nacht kan betalen, veel minder merkt van een tiental centen extra.

Slechte vergelijking
De raadsleden die de motie hadden ingediend vergeleken het oude tarief op Urk met het gemiddelde tarief in Nederland. "Maar dat is een slechte vergelijking want dat gemiddelde gaat over het tarief voor hotelovernachtingen", zegt Krijger. En op dit moment heeft Urk niet eens een hotel.

Een tarief van twee euro per persoon per nacht voor een kampeerovernachting zou vergeleken met andere gemeenten echt veel te hoog zijn, aldus de woordvoerder van HISWA-RECRON.

'Mensen die op zestig cent kijken'
De meeste commissieleden bleken niet erg onder de indruk van de woorden van Krijger. Zo keek Frans Lucas Brouwer van Hart voor Urk meer naar de drukte van boot- en campertoeristen in de Urker haven. Volgens hem is het nu al vechten om een plekje. Hij verwacht niet dat die toeristen zomaar wegblijven. Brouwer ziet liever bezoekers die de kas van de Urker middenstand spekken dan 'mensen die op zestig cent kijken'.

Ook andere commissieleden vonden dat Krijger slecht oog had voor de toeristische waarde van de gemeente. Volgens hen heeft Urk als toeristische trekpleister veel meer te bieden dan omringende gemeenten.

Daar mag best een prijs tegenover staan, vinden ze. Brouwer van Hart voor Urk deelde daarbij nog een sneer uit naar de buurgemeente Noordoostpolder: "We zeiden gekscherend: in Emmeloord rekenen ze 83 cent. Maar al zou ik vijf euro toe krijgen dan zou ik daar nog niet willen overnachten."

'Toerist heeft geen stem'
Volgens ondernemer Daniel Uuldriks van Vakantiepark 't Urkerbos komt uit die houding een beperkte blik naar voren. "De toerist zelf heeft geen stem in deze verhoging van de belasting. Het komt erop neer dat de toerist maar blij moet zijn dat ze naar Urk mogen komen."

De ondernemer geeft aan dat deze verhoging op zichzelf niet meteen tot enorme problemen zal leiden. Maar samen met de aangekondigde btw-verhoging van 9 naar 21 procent, zullen kampeerovernachtingen wel een stuk prijziger worden. "En ik ben er toch om voor het bestaan van mijn vakantiepark te vechten."

Elkaar beter op de hoogte houden
Ondanks dat de prijsverhoging nu niet teruggedraaid gaat worden, is Uuldriks wel blij met een toezegging die woensdagavond is gedaan. Verschillende fracties willen namelijk wel dat het zogenoemde gedifferentieerde tarief volgend jaar onderzocht gaat worden. Ook omdat Urk over een aantal jaar wel een hotel krijgt.

De campingondernemer heeft woensdag de eerste contacten gelegd met Urker raadsleden en met het college van B en W en hoopt dat daaruit een bezoek zal voortkomen: "Ik hoop dat we elkaar in de toekomst beter op de hoogte gaan houden van elkaars belangen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel