Militairen oefenen in Emmeloord hoe ze moeten handelen bij een raketinslag

EMMELOORD • Do 17 oktober 2024 | 17:06 • Donderdag 17 oktober 2024 | 17:06

De brandweerkazerne in Emmeloord was donderdag het toneel van een rampenoefening van de Koninklijke Landmacht. Een groep militairen van de 43-ste Geneeskundige Compagnie uit Havelte moest op het terrein van de kazerne een grote groep mensen zien te helpen die zwaargewond zijn geraakt bij een raketinslag.

Volgens sergeant majoor J.R. Brouwer van de compagnie is het een oefening met een 'mass casualty', oftewel een oefening met veel gewonden. De militairen moeten dan een zogeheten triage uitvoeren. Dat betekent dat zij ter plekke de urgentie moeten bepalen van de hulpvraag.

"En dat moeten zij doen met de middelen die zij op dat moment hebben", zegt Brouwer. "We beginnen hier direct met het behandelen van de gewonden, we bepalen wie er levensreddende hulp nodig heeft. En daarna vervoeren we ze zo snel mogelijk naar een ziekenhuis".

Rampgebied nagebootst
Bij de brandweerkazerne is een rampgebied nagebootst. Meerdere auto's zijn boven op elkaar gebotst. Een aantal daarvan staat in brand. Door de inslag van de raket zijn bomen uit de grond gerukt. Die versperren de weg, sommige stammen zijn boven op de auto's gevallen.

Naast de auto's is een brand uitgebroken in een aantal op elkaar gestapelde zeecontainers. De containers moeten een gebouw of een woning voorstellen. Er komt rook uit de oefencontainers en er is geschreeuw te horen van mensen die in paniek om hulp vragen.

Studenten uit Emmeloord zijn slachtoffers
De 'slachtoffers' zijn studenten van het nabijgelegen ROC Firda. Ze doen mee op vrijwillige basis. Ze hebben daarvoor een oud militair uniform gekregen om aan te trekken. Op hun voorhoofd, arm of been zijn gapende wonden nagemaakt. De kwetsuren worden zo echt mogelijk gemaakt met 'bloed' uit een plastic frisdrankfles.

"Het doet echt heel erg veel pijn hoor", lacht één van van de studenten. Ze heeft een grote bloedende wond op haar voorhoofd. "Ik moet zo ergens gaan liggen. Maar ik heb gehoord dat ik al niet meer ben te redden". Toch vindt ze het leuk om mee te doen. "Een hele aparte ervaring", lacht ze.

Defensie doet de oefening hier omdat de brandweer zelf ook oefent met materialen zoals uitgebrande autowrakken en zeecontainers waarin een brand kan worden gestart. Al die spullen zijn daar dus voorhanden.

Aan de eenmalige oefening doen ongeveer 40 militairen mee en zo'n 50 studenten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel