Minder Flevolanders zijn arm, meeste armoede in Lelystad

FLEVOLAND • Do 17 oktober 2024 | 11:54 • Donderdag 17 oktober 2024 | 11:54

De armoede in Flevoland is vorig jaar gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt deels door maatregelen van de overheid en omdat meer mensen werk hebben.

Daarnaast zorgt ook een verandering in de onderzoeksmethode voor een daling in de cijfers. In Almere en Lelystad leven nog wel meer mensen in armoede dan het landelijk gemiddelde.

Meeste armoede in Lelystad
Lelystad heeft in onze provincie met 3,9 procent het hoogste percentage inwoners dat in 2023 in armoede leefde. Almere volgt met 3,3 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 3,1 procent ligt.

De collega's van de NOS maakte de volgende reportage bij het Financiële Huis in Almere

Urk kent het minste aantal inwoners dat in armoede leeft. Vorig jaar was dit op Urk slechts 1,9 procent.

Hieronder kun je zien hoe hoog het armoedeniveau in jouw gemeente is:

Vergeleken met de cijfers van 2022 valt het op dat het armoedeniveau in de meeste gemeenten aan het dalen is. Alleen in Noordoostpolder en op Urk steeg het aantal arme inwoners vorig jaar licht ten opzichte van een jaar eerder.

Nieuwe armoedegrens
De cijfers over 2023 zijn berekend volgens de nieuwe methode voor het meten van armoede, die onder meer het CBS heeft ontwikkeld. Niet alleen je inkomen, maar ook je spaargeld of ander meteen inzetbaar bezit zoals aandelen of crypto telt nu mee om te bepalen of je onder de armoedegrens zit.

"Vernieuwing van de methode was nodig om recht te doen aan ontwikkelingen zoals de sterk gestegen woon- en energielasten. En aan wat de Nederlandse samenleving tegenwoordig als minimale levensbehoeften beschouwt", verklaart het CBS.

Een gezin met twee ouders en twee kinderen in de tienerleeftijd is arm als er netto minder dan 2911 euro per maand wordt verdiend, en het gezin ook geen 35.000 euro spaargeld heeft. Een alleenstaande is arm als deze minder dan 1512 euro netto verdient, en minder dan 18.000 euro spaargeld bij de bank heeft staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel