Met deze maatregelen worden de files bij Opwekking, Defqon.1 en Lowlands minder lang

BIDDINGHUIZEN • Wo 16 oktober 2024 | 6:26 • Woensdag 16 oktober 2024 | 6:26

Voor Flevolanders is het een paar keer per jaar een grote ergernis: provinciale wegen die muurvast staan omdat Opwekking, Defqon.1 of Lowlands weer voor de deur staat, of juist net is afgelopen. De provincie wil een oplossing en deed samen met Dronten, Elburg en verkeersspecialist Vialis een pilot. Extra maatregelen bleken tot een kortere reistijd te leiden.

"We hebben hier intelligente verkeerslichten opgehangen", zegt gedeputeerde Jan de Reus. Hij staat bij het kruispunt bij de Elburgerbrug, één van de plekken waar de verkeersdrukte rondom festivals het ergst is. "Als er filevorming ontstaat, detecteren die verkeerslichten dat."

Verkeerslichten waar veel meer auto's voor staan te wachten, krijgen dan sneller en langer groen licht. "Dan kan die hele bups auto's in één keer doorrijden." Nu worden er vaak maar een paar auto's tegelijkertijd doorgelaten.

Gepersonaliseerde navigatie
In de pilot is ook geëxperimenteerd met slimmere navigatie door apps zoals ANWB Onderweg en Waze. Bestuurders kunnen dan bijvoorbeeld een gepersonaliseerde melding krijgen dat er een evenement is en het dus druk op de weg kan zijn.

De slimme verkeerslichten en navigatiesystemen zijn dit jaar getest tijdens Opwekking, Defqon.1 en Lowlands. Ze bleken de reistijd met zo'n tien tot twintig procent te verkorten, meldt een woordvoerder van de provincie.

Brug minder vaak open
Gedeputeerde De Reus ziet nog twee andere mogelijkheden om verkeersdrukte verder af te laten nemen. Hij wil in gesprek met Rijkswaterstaat om te kijken of de Elburgerbrug minder vaak open kan tijdens piekmomenten. "Dus niet meer om de vijf minuten, of elke keer als een schip zich aanbiedt, maar twee keer per uur bijvoorbeeld."

Ook festivalorganisatoren zelf kunnen hun steentje bijdragen, door met tijdsloten het aantal auto's te spreiden over de dag. "Zodat mensen weten: ik mag tussen 07.00 en 09.00 uur komen, tussen 09.00 en 10.00 uur of tussen 10.00 en 11.00 uur."

Volgend jaar worden bij de festivals in ieder geval de slimme verkeerslichten en navigatiesystemen weer ingezet. De provincie wil de slimme verkeerlichten ook op andere kruispunten toe gaan passen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel