Winkels rekenen extra bedrag bij betalingen met briefjes van 200 of 500 euro

FLEVOLAND • Di 15 oktober 2024 | 18:30 • Dinsdag 15 oktober 2024 | 18:30

Geld betalen om bij winkels met contant geld af te kunnen rekenen. Dat klinkt merkwaardig, maar gebeurt echt. Winkels op Urk en in Emmeloord bijvoorbeeld vragen klanten vijf euro als zij met een biljet van 200 of 500 euro willen afrekenen. De vraag rijst, hoe zit dat en mag het wel?

De eigenaar van een winkel op Urk wil er niet veel over kwijt, behalve dat het hem geld kost als hij die biljetten naar de bank brengt. Hij voegt er aan toe: "Men zegt dan al snel; het zijn drugscriminelen die met dit soort briefjes betalen. Maar als ik de mensen zie die ermee komen en dat gebeurt best vaak, zie ik wel dat die niet in dat circuit zitten hoor."

Inname biljet bij de bank kost geld
Bij bijvoorbeeld de Rabobank kost het 5,30 euro als je een biljet van 500 euro inlevert. Voor alle andere briefjes geldt een standaardtarief van 0,06 euro per stuk. Volgens de woordvoerder van de Rabobank gelden deze tarieven al heel lang.

Banken hanteren tarieven voor het storten van contant geld vanwege de hoge kosten die de contanten met zich meebrengen. Denk daarbij aan dure afstortautomaten en de kosten die beveiligd vervoer en opslag van de munten en biljetten met zich meebrengen.

Biljet van 500 euro populair bij criminelen
De grootste kostenpost is de controle op de herkomst van de biljetten van 500 euro. Alle banken zijn verplicht om te onderzoeken of een briefje van 500 mogelijk afkomstig is uit het criminele circuit.

Volgens de Europese politieorganisatie Europol is het briefje gewild bij criminelen omdat een miljoen euro al past in een klein koffertje. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarom besloten geen nieuwe biljetten van 500 euro meer te laten drukken. Op 27 april 2019 werd de productie gestaakt.

Ten tijde van de productiestop waren in Europa nog zo'n 500 miljoen biljetten in omloop met een waarde van 250 miljard euro. Hoeveel dat er nu nog zijn is niet bekend. Het biljet behoudt volgens de ECB altijd zijn waarde.

Een woordvoerder van de Rabobank laat weten dat bij die bank alleen al 8.000 mensen onderzoeken welke connecties er zijn tussen het elektronisch betalingsverkeer, cash en de georganiseerde misdaad.

Op Urk

Maximaal 50 euro
Door de opkomst van elektronisch betalen is het contante geld een beetje naar de achtergrond geduwd. Volgens de Rabobank moeten ondernemers zelf een afweging maken of ze grote coupures aannemen.

Veel winkels vinden grote hoeveelheden contact geld in huis niet fijn, omdat er dan een verhoogde kans op een overval bestaat. In dat licht zie je ook steeds vaker dat winkels 50 euro als grootste biljet accepteren. Wettelijk is dat toegestaan.

Consumenten geld vragen mag niet
Brancheorganisatie Betaalvereniging Nederland laat weten dat winkels geen geld mogen vragen voor het inleveren van biljetten van 200 en 500 euro. Volgens de vereniging is het rechtstreeks doorberekenen van extra kosten aan een consument niet toegestaan, ongeacht de munten of biljetten waarmee wordt betaald. De biljetten behouden namelijk in het betalingsverkeer hun waarde.

De woordvoerder van de Rabobank voegt daaraan toe dat vijf euro vragen voor een biljet van 200 euro al helemaal raar is, omdat voor dit briefje bij inname bij de bank een standaardtarief van 6 cent geldt en dus niet zorgt voor verhoogde kosten bij de ondernemer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel