Zijn boeren door flinke prijsstijging landbouwgrond schathemeltjerijk?

FLEVOLAND • Ma 14 oktober 2024 | 5:56 • Maandag 14 oktober 2024 | 5:56

Landbouwgrond wordt steeds meer waard en de Flevolandse klei is het duurst van het hele land. In onze provincie ligt de gemiddelde grondprijs op bijna 145.000 euro per hectare met uitschieters naar 200.000. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster, die zijn onderzocht door NVM-Makelaars. Maar wat betekent dit voor de boeren? Zijn ze allemaal steenrijk?

De stijgende grondprijs is volgens landbouworganisatie LTO Noord meestal maar op één moment voordelig. Als je de grond in eigendom hebt en het verkoopt, dan kun je er goed aan verdienen. Maar de meeste boeren willen hun grond helemaal niet verkopen, die willen gewoon hun bedrijf runnen.

'Droog brood van gouden bord'
Ook Johan Zandbergen makelaar bij VSO Makelaars in Dronten denkt niet dat boeren vaak iets aan de hoge grondprijs hebben. "Het is niet zo dat ze schathemeltjerijk zijn", zegt hij. De grond is heel veel geld waard maar het is een uitdaging om er een boterham mee te verdienen. Dat is toch de dagelijkse praktijk waar de boer mee te maken heeft. Wij zeggen wel eens: droog brood eten van een gouden bord, dat is het eigenlijk wel een beetje.

Makelaar Johan Zandbergen

Meerdere oorzaken prijsstijging
Dat landbouwgrond in Flevoland het meest waard is, heeft verschillende redenen volgens LTO Noord. Het is vruchtbare grond, de infrastructuur is goed, je hebt grote strakke percelen en de afwatering is op orde. Dit zorgt voor mooie gewassen en opbrengsten. Waardoor de landbouwgrond gewild is.

Dat de prijzen de afgelopen vijf jaar in sommige gevallen bijna verdubbeld zijn heeft vooral te maken met schaarste. Boeren moeten investeren en daarom groeien, zij willen meer grond. Daarnaast wordt landbouwgrond ook opgekocht voor andere doeleinden zoals woningen of wegen. En omdat de prijzen stijgen is het ook een goede investering voor partijen als ASR en de Rabobank, beleggers zijn erin geïnteresseerd. Dit alles zorgt voor druk op de markt waardoor de prijs stijgt.

Pachten wordt duurder
Flevolandse boeren hebben hun grond niet altijd zelf in eigendom. Zo'n 40 procent wordt gepacht, een vorm van huren. Een hoge grondprijs is dan voor boeren een nadeel zegt makelaar Zandbergen. De pachtprijs is mede afhankelijk van de huurprijs. De pachtprijs voor los bouw- of grasland is ten opzichte van vorig jaar met zo'n 30 procent gestegen.

Problemen bij overname
Maar dat is nog niet het grootste probleem. Dat doet zich voor bij een eventuele overname. Voor een zoon of dochter is het steeds moeilijker om het boerenbedrijf over te nemen. "Met de huidige marktprijs kan dat absoluut niet," zegt Zandbergen. Je kunt dan misschien 30 procent financieren, stelt hij.

Er zijn wel regelingen om het bedrijf over te doen tegen een lagere prijs, maar dit betekent dat het grootste gedeelte van het vermogen bij één opvolger terecht komt. Als er broers en zussen zijn moeten die daarmee akkoord gaan en dat kan tot lastige situaties lijden.

Zo blijkt de hoge grondprijs zeker niet voor alle boeren een zegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel