Diwali-festival met 20.000 mensen georganiseerd door één gezin

ALMERE • Ma 14 oktober 2024 | 6:11 • Maandag 14 oktober 2024 | 6:11

Het Diwali-festival vindt aanstaande zaterdag plaats In Almere. Tijdens dit jaarlijkse Hindoestaanse feest wordt gevierd dat het licht de duisternis overwint en het positieve het negatieve. Vorig jaar kwamen er 's middags en 's avonds 20.000 mensen op af. Bijzonder is dat het evenement wordt georganiseerd door één gezin: vader, moeder en twee dochters.

"Een paar jaar geleden bestond het festival nog maar uit een paar honderd mensen. Dit jaar verwachten we meer dan 20.000 bezoekers. Het is echt gigantisch gegroeid. We zijn inmiddels het hele jaar bezig met de organisatie. We moeten onder andere standhouders regelen, optredens fixen, vergunningen aanvragen en zorgen voor EHBO. Het is serieus veel werk naast onze gewone banen en studies", vertelt moeder Maya Nirsoe.

Samen gezellig eten. Ook dat is Diwali

Het idee om dit festival in Almere te starten, komt van Nirsoe. "Mijn zus overleed op jonge leeftijd, ze werd 45. Ik realiseerde me dat alleen geld verdienen niet alles is. Ik wilde iets doen voor de Almeerse gemeenschap. Diwali is het festival van licht, waarbij het goede het kwade overwint. Dat vond ik een mooi thema, en daarom ben ik dit gaan doen."

Hele gezin helpt mee
De man van Maya en hun twee dochters helpen vanaf het begin mee. Ze steken er veel tijd in en hebben allemaal hun eigen taken. "We vinden het belangrijk dat het een feest is voor alle mensen in de stad, niet alleen voor Hindoes. Het thema dat licht de duisternis overwint, is voor iedereen fijn en past bij alle religies. We willen verbinden met dit feest", zegt vader Birdjoe Kalicharan.

Topoverleg in het gezin

Hoogtepunt van de dag is een pyromusical, een groot vuurwerk om de avond af te sluiten. De muziek die erbij te horen is, wordt samengesteld door vader en de jongste dochter Reshum. "Ik zorg dat er ook muziek bij is die de jeugd leuk vindt", vertelt Reshum met een glimlach.

Groot vuurwerk op muziek

Organisatie steeds meer werk
"Eigenlijk is het organiseren te veel werk voor ons als gezin. We doen het omdat we zoveel passie voor het festival hebben, maar we zouden heel blij zijn als er een bedrijf is dat ons kan helpen", zegt Maya Nirsoe. "We houden trouwens niets over aan het festival, dat was ook nooit de bedoeling. Het gaat ons echt om het samenbrengen van verschillende culturen."

Feest

Succes
Dat het festival in een paar jaar zo gigantisch gegroeid is, komt volgens de oudste dochter Sheetal doordat het een festival is waar iedereen welkom is. "Aan het einde zie je allemaal verschillende culturen met elkaar dansen op muziek die ze misschien nog nooit gehoord hebben. Ik geniet daar echt van."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel