Energiebeurs: waterstofauto, energiezuinig douchen en van het gas af

DRONTEN • Za 12 oktober 2024 | 17:44 • Zaterdag 12 oktober 2024 | 17:44

Na het succes van vorig jaar is dit jaar voor de tweede keer het event 'Warmte & Energie' georganiseerd. De beurs is een initiatief van de gemeente Dronten om inwoners te informeren over nieuwe vormen van energie en verwarmen en verduurzamen.

Dertig exposanten lieten zaterdag in De Meerpaal zien hoe we zuiniger met energie kunnen om gaan. "Het kan al heel klein: vanaf tochtstrip voor deuren en ramen," zegt wethouder Lazise Hillebregt. "Maar denk ook aan antwoord op de vraag: Hoe ga ik van het gas af."

Dronten wil, net als andere gemeenten, in 2050 van het aardgas af. Een bezoeker van het event heeft 30.000 geïnvesteerd in zonnepanelen en accu's. Koken doen zal al twee jaar niet meer op aardgas. Hij is op zoek naar nog meer alternatieve stroom. "In de winterperiode schijnt de zon niet zo veel of hij staat heel laag. Dat levert te weinig op. Daarom wil ik een windmolen op het dak hebben."

Volgens Hillebregt zijn er al 'mooie stappen' gezet in Dronten om over dik 25 jaar van het gas af te zijn. "Heel wat mensen kiezen al voor een warmtepomp of zonnepanelen." Energiecoach Jacob Verwijs is kritisch. "Eerst moet er voldoende ruimte op elektriciteitsnet zijn," zegt hij. "Voor de rest: isoleren, isoleren, isoleren."

Energiezuinig douchen
"Ik ben bij gezinnen geweest die letterlijk in de kou zaten omdat ze op gas willen besparen," vervolgt Verwijs. "En die douchten voor het vaderland weg met een gewone douchekop." De energiecoach maakte een rekensommetje en kwam tot de conclusie dat ze 35 euro per maand kunnen besparen aan gas en water als ze een energiezuinige douchekop zouden gebruiken.

Op de beurs demonstreert Verwijs dat met twee emmers. Boven de ene emmer een energiezuinige douchekop en boven de andere een normale. Uit de normale komt twee keer zoveel water. "Als je ieder dubbeltje om moet draaien en je hebt wel discipline, dan is dit een eenvoudige stap."

Dikke waterstof auto
Voor wie wel wat spaarcenten heeft is een waterstofauto misschien een investering. Op de energiebeurs staat een 'dikke' waterstofauto van ruim 72.000 euro. Vergelijkbaar met de prijs voor een elektrische auto. "Het voordeel van een waterstofauto is dat je sneller kan tanken," vertelt Lorenzo Bongers van autobedrijf Jacob Schaap. "Je kan dus ook sneller op pad gaan dan met een elektrische auto." Minpuntje is wel dat er maar veertien waterstofstations zijn in Nederland en niet één in Flevoland. "Het is een beetje kip-of-ei-discussie," vindt Schaap. "Hoe meer waterstofauto's er verkocht worden, hoe mee waterstofstations er zullen komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel