Urker tieners voor een dag in een andere wereld: "Meer dan alleen verkleden"

URK • Za 12 oktober 2024 | 18:30 • Zaterdag 12 oktober 2024 | 18:30

In hun kostuums lijken Gerrit Loosman en Hendrik Korf (15) uit Urk regelrecht uit een videogame te stappen. De jonge Urkers zijn 'cosplayers' en reisden zaterdagochtend af naar de conventie Comic Con Holland in Vijfhuizen, dichtbij Amsterdam, om te cosplayen. "Het is niet alleen verkleden, het is groter dan dat. Je probeert ook een beetje in je rol te zijn, dat hoort er allemaal bij", vertelt Gerrit. 

Wanneer de jongens elkaar ontmoeten op de middelbare school in Emmeloord ontdekken ze al snel hun gezamenlijke liefde voor cosplay. Dat is je verkleden en gedragen als personages, ideeën of objecten uit spellen, stripboeken, films en series. Sindsdien gaan ze elk halfjaar naar conventies om samen te komen met andere liefhebbers. "Je speelt dezelfde spellen, je leest dezelfde boeken en daar kan je over praten", zegt Hendrik.

'Niet te omschrijven'
Dat verkleden kan op allerlei manieren: als superheld zoals Spiderman of Wolverine of als Harry Potter. Veel bezoekers lopen in een groot dierenpak, een zogenoemde 'furry'. De vrienden zijn verkleed als karakters uit hun favoriete spellen 'Assassin's Creed' en 'Omori'. Gerrit: "Het geeft je een soort gevoel wat niet te omschrijven is. Je kleed je als iemand die je wel graag een dag zou willen zijn. Dat is gewoon heel cool." En dat voelt heel vrij, legt hij verder uit: "Hier is iedereen gelijkgestemd. Je krijgt complimentjes en gaat met elkaar op de foto."

Volgend jaar willen de jongens misschien wel groter uitpakken met hun kostuums. "Dat zien we nog wel. Ik doe hier misschien wel inspiratie op", vertelt Hendrik. "Ik kijk er wel naar uit. Je kan leuke dingen kopen en het is gezellig. Ik ga met een tas vol weer terug naar Urk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel