Kunstwerk Riff in Biddinghuizen is vijf geworden: 'Door de jaren mooier'

BIDDINGHUIZEN • Za 12 oktober 2024 | 11:01 • Zaterdag 12 oktober 2024 | 11:01

Het kunstwerk 'Riff' bij Biddinghuizen bestaat deze zaterdag 12 oktober precies vijf jaar. 'Riff' is ontworpen door kunstenaar Bob Gramsma ter herdenking van de Zuiderzeewet. Vijf jaar geleden ontstond het kunstwerk als negende monument van de Land Art Flevoland collectie.

Volgens de kunstenaar is het bedoeld zodat mensen kunnen kijken naar de geschiedenis van de Zuiderzeegrond.

Veranderingen in vijf jaar
Gramsma had niet in zijn agenda staan dat het monument precies vijf jaar bestaat. Wel is hij er nog steeds trots op. "Het doet mij veel. Wat het doet ligt eraan vanuit welke hoek ik hem bekijk."

Het mooist vindt de kunstenaar om het kunstwerk met een droneshot te bekijken. Toch is er in vijf jaar veel veranderd. "Ik vind hem door de jaren mooier worden. Het monument wordt steeds groener en er komen meer dieren bij." De natuur neemt het helemaal over. "Ik zou hem niet nog eens hetzelfde maken." Om de CO2 voetprint weg te krijgen en door de milieuvraag zou ik het wel anders maken, vertelt Gramsma in Studio Flevoland. "Maar qua maat zou die niet kleiner worden."

Mee- en tegenvallers bij de bouw
Gramsma herinnert zich nog hoe het begon. Voor de bouw was een stuk land ter beschikking gesteld waar het kunstwerk zou komen. Er waren veel berekeningen hoe het kunstwerk kon blijven staan zodat het stabiel bleef.

"We konden meer vorm in de klei maken dan dat we van te voren hadden verwacht." Bij het gebruiken van zand zou er veel meer afbrokkelen. Het monument is gebouwd volgens de vooraf gemaakte veiligheidsnormen. Daarom was de kunstenaar het er niet direct mee eens dat er veranderingen moesten komen. Dit was nodig uit veiligheidsoverwegingen, de vrees bestond dat mensen van het kunstwerk af zouden vallen.

Uiteindelijk is er een oplossing gekomen door een hekje voor de muur te plaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel