Nieuwe wethouder: oplossen 'gillende woningnood' kost tijd

ALMERE • Zo 13 oktober 2024 | 8:00 • Zondag 13 oktober 2024 | 8:00

Het zal tijd nodig hebben voordat er weer voldoende betaalbare huizen beschikbaar zijn. Dat maakt de nieuwe Almeerse wethouder van volkshuisvesting Paul Tang (PvdA) duidelijk in het programma Over Flevoland Gesproken. Hij heeft het daarin over "een gillende woningnood", die het gevolg is van het beleid van de laatste twintig jaar. "Je kan een probleem dat al een tijd geleden is ontstaan niet van de een op andere dag goedmaken. Daar moet je de tijd voor nemen."

Volgens Paul Tang is een omslag nodig in de woningbouw. "Je moet zorgen dat mensen weer betaalbaar kunnen wonen, zeker de jonge generatie." Sinds zijn komst naar Almere eind mei, probeert hij het bouwtempo fors op te voeren. "We moeten zorgen dat er resultaten worden geboekt, klappen worden gemaakt. Dat proberen we samen met de woningcorporaties." Daarnaast haalt Tang de stofkam door allerlei projecten waarover al jaren wordt onderhandeld. "We zeggen heel nadrukkelijk tegen marktpartijen: mooie plannen, maar we gaan alleen nog met jullie werken als je ook binnenkort resultaat hebt. Projecten waarvan we denken dat ze niet kansrijk zijn gaan we niet doen."

Gemengde wijken
De PvdA-er vindt het belangrijk dat er een goede mix is in het woningaanbod en dat er meer sociale huurwoningen komen. Hij vertelt dat hij sinds zijn komst naar Almere soms met verbazing rondkijkt in Almere. Tang: "We willen eigenlijk gemengde wijken, maar dan zie ik ook delen van Almere zoals Vogelhorst, Overgooi en Duin waar mensen alleen met een heel goed inkomen kunnen wonen. Dus die hoeven blijkbaar niet te mengen. Ook mensen met voldoende financieel en sociaal kapitaal moeten middenin de samenleving staan en daaraan bijdragen. Ik vind het heel vervelend dat die mensen zich hebben afgezonderd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel