Gedeputeerde 'dagelijks bezig' met problematiek boeren zonder vergunning

FLEVOLAND • Za 12 oktober 2024 | 9:10 • Zaterdag 12 oktober 2024 | 9:10

De provincie zet alles op alles om om te voorkomen dat boerenbedrijven zonder stikstofvergunning worden stilgelegd. In het programma Over Flevoland Gesproken belooft BBB-gedeputeerde Jan Klopman dat hij zijn uiterste best zal doen om deze PAS-melders te helpen. "Daar zijn we echt dagelijks mee bezig", zegt Klopman.

In Flevoland zijn ongeveer 130 boeren actief die geen vergunning hebben om stikstof uit te stoten. Dat wordt nu nog gedoogd, maar na februari 2025 zijn provincies verplicht daar tegen op te treden. Milieuorganisaties als Mobilisation for the Environment hebben al aangekondigd dat ze de provincies via juridische procedures gaat dwingen de regels te handhaven. De gedeputeerde ziet zich niet graag in die positie terecht komen: "we willen alles doen om dat te voorkomen."

Gesprek met minister
Afgelopen week hebben de provincies met landbouwminister Femke Wiersma besproken hoe ze moeten omgaan met dit probleem. Klopman vestigt zijn hoop op "innovatieve oplossingen". De afgelopen jaren hebben die nog niet het gewenste effect gehad bij het verhelpen van de stikstofproblemen, maar Klopman blijft optimistisch. "Het kán, en daar wordt nu ook een extra subsidie voor beschikbaar gesteld vanuit het rijk."

Klopman geeft toe dat het een heel ingewikkeld proces is. Het is tot nu toe nauwelijks gelukt om PAS-melders uit de brand te helpen. "We hebben twaalf PAS-melders min of meer gelegaliseerd: de vergunning is afgegeven, alleen het wordt nog aangevochten bij de rechter." De provincie moet daarnaast oppassen dat de hulp voor deze groep boeren niet kan worden beschouwd als ongeoorloofde staatsteun. "Dan krijg je weer allerlei andere problemen", aldus de gedeputeerde. "Een hele afdeling is alleen maar bezig om dat soort dingen uit te zoeken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel