Toenemende druk op langdurige zorg zorgt voor verdriet en slapeloze nachten

FLEVOLAND • Za 12 oktober 2024 | 8:00 • Zaterdag 12 oktober 2024 | 8:00

Medewerkers van zorgorganisatie Triade Vitree zijn zaterdag 12 oktober bij een protestbijeenkomst in Den Haag om alarm te slaan over de toenemende druk op de langdurige zorg. In Het Gesprek doen Bianca Gesman, die ook ambassadeur voor de gehandicaptenzorg is, en Joyce Everts hun verhaal.

De zorgen zijn groot, ook al werd vorige maand bekend dat de bezuiniging van ruim 600 miljoen op de ouderenzorg voor volgend jaar van de baan is en er voor de gehandicaptenzorg zelfs meer geld komt. Bianca Gesman: "Het is een mooi verhaal en mensen denken dat dit de realiteit is, maar de praktijk is anders. We hebben nu al dagelijks te maken met tekorten. En volgend jaar staan er gewoon weer nieuwe bezuinigingen op de begroting. Terwijl we al kampen met behoorlijke personeelstekorten."

Ingewikkelde puzzel
Joyce Everts schetst dat zelfs de basiszorg onder druk staat. "Dat is nu al heel erg ingewikkeld. Wanneer wij 's ochtends op ons werk komen is het soms zoeken met elkaar hoe we ervoor zorgen dat elke plek bemand is. Hoe zorgen we dat elke cliënt uit bed gehaald kan worden? Dat is elke dag opnieuw een grote puzzel. Het lukt uiteindelijk wel om iedereen uit bed te halen, maar bieden we dan wat we willen en moeten bieden? Nee, dat niet altijd."

Gesman is ambassadeur gehandicaptenzorg. Dat betekent dat ze het gezicht is van de collega's en de cliënten in deze tak van zorg. "Ik denk bijvoorbeeld mee over de langetermijnplannen van het ministerie, de beroepsvereniging en andere partijen die betrokken zijn bij het grotere plaatje van de langdurige zorg." Tot nu toe heeft Gesman het idee dat ze hierdoor het verschil kan maken. ''Maar soms schuurt het ook wel eens. Maar het niet doen is sowieso geen optie voor mij.''

Verdriet
De broer van Joyce is gehandicapt en dat is voor haar extra lastig, omdat de problemen daardoor nog dichterbij komen. "Het is misschien wel het meest ingewikkelde stukje dat er is. Als zorgmedewerker weet je hoe ingewikkeld het soms is, maar als zus weet ik hoe belangrijk ik bepaalde dingen vind. Met name mensen die kennis hebben van de zorg die er nodig is. Bij mijn broer spelen er ook een aantal medische zaken. Het is heel ingewikkeld als dat niet op orde is, als mensen dat niet begrijpen en er geen tijd en ruimte is om ze dat te leren. Dat doet me wel verdriet."

Everts vindt het ingewikkeld om te zien dat haar broer niet de zorg krijgt die iedereen het liefst voor hem zou willen. "Het lijkt op dit moment ook bijna niet haalbaar te zijn. En dat idee is heel erg zwaar." Hoe ze daarmee omgaat? "Door zoveel mogelijk door te blijven gaan, er voor hem te blijven zijn en zelf betrokken te blijven bij de zorg voor hem. Als familie halen we hem met regelmaat op."

'Kan niet langer'
Daarbij merkt Everts dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op de familie om bij te springen in de zorg. "Daar waar we wat kunnen betekenen, doen we dat. Maar die vraag is wel steeds groter."

De boodschap zaterdag bij het zorgprotest in Den Haag is voor Gesman en Everts duidelijk. ''Die is dat het op deze manier niet langer kan. We kunnen niet blijven wegbezuinigen daar waar het geld juist heel hard nodig is. En deze mensen kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarom doen wij het.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel