Openbaar maken documenten Floriade kost gemeente Almere 1,4 miljoen euro

ALMERE • Vr 11 oktober 2024 | 13:28 • Vrijdag 11 oktober 2024 | 13:28

Het voldoen aan een Woo-verzoek -een soort informatieverzoek- van Omroep Flevoland over de Floriade heeft de gemeente Almere 1,4 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit financiële stukken van de gemeente. Het openbaar maken van de documenten kostte zo een stuk meer dan gepland; er was eigenlijk 400.000 euro en vijf maanden gereserveerd voor het uitgebreide Woo-verzoek.

"De praktijk wees anders uit", schrijft de gemeente over de afwikkeling. Uiteindelijk vergde het voldoen aan het verzoek negentien maanden en kostte de afwikkeling ruim drie keer meer.

Zorgen over imago
Allard Berends, hoofdredacteur van Omroep Flevoland, is verbaasd over de hoge kosten: "Als de gemeente gewoon de stukken openbaar had gemaakt, zonder zich zorgen te maken over imago en zo..., hadden ze die 1,4 miljoen in hun zak kunnen houden."

Wat is een Woo-verzoek?
De Woo staat voor Wet open overheid en maakt het voor iedereen mogelijk om informatie op te vragen bij alle Nederlandse overheden. Zo'n Woo-verzoek moet het Nederlandse bestuur transparanter en duidelijker maken.

Journalisten gebruiken de Woo als ze met gewone vragen geen bevredigend antwoord krijgen van de overheid. Met een Woo-verzoek vragen ze naar documenten die mogelijk inzicht geven in de manier waarop beleid tot stand komt en wordt uitgevoerd. De Woo geldt voor iedereen: ook wetenschappers, niet-gouvermentele organisaties en gewone burgers kunnen een Woo-verzoek indienen.

De wet regelt dat zoveel mogelijk informatie over bestuurlijke aangelegenheden openbaar wordt gemaakt, tenzij er gronden zijn om documenten geheim te houden. Denk aan privacygegevens of informatie die de veiligheid van ons land in gevaar kan brengen.

Volgens de gemeente zijn de kosten zo opgelopen omdat Almere "nog geen ervaring had met omvangrijke Woo-verzoeken." Zo is een groot deel van het geld naar de inhuur van externe Woo-juristen gegaan. Volgens de stad zijn er zo'n 3.900 documenten beoordeeld en 2.100 documenten (deels) openbaar gemaakt.

'Had transparanter gekund'
"Een project dat zo de mist in gaat als de Floriade verdient een gedegen en uitgebreid journalistiek onderzoek. Dat blijkt ook wel uit de verhalen die uit het onderzoek zijn voortgekomen." Volgens Berends had de gemeente veel transparanter kunnen zijn.

"Die 1,4 miljoen euro aan kosten is niet veroorzaakt door de vraag naar openbaarmaking van alle onderliggende en relevante stukken door de omroep, maar door de inhuur van de gemeente van externe mensen uit angst voor de openbaarmaking zelf en de gevolgen daarvan."

Wil je weten wat Omroep Flevoland met de documenten heeft gedaan? Lees hier de bevindingen uit de Woo-stukken: Hoe de Floriade ontspoorde: van onderschatting tot moeizame verhoudingen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel